ОВОШЕН РОЛАТ

Состојки

За смесата со точки:

  • 50 г Брашно за колачи
  • 2 лажици шеќер
  • 1 јајце
  • 1 лажица растопен путер
  • 1 лажичка црвена прехрамбена боја

За смесата за ролат:

За фил:

  • 250 г млеко
  • 2 ќесички шлаг
  • 150 г растопено бело чоколадо
  • слатко од вишни

12

60

Подготовка

Во длабок сад промешајте ја смесата за точки: јајцето, шеќерот, брашното, путерот и црвената прехрамбена боја. Ставете ја смесата во готварски шприц и нанесете точки во тавче обложено со хартија. Вака подготвените точки заедно со тавчето ставете ги во замрзнувач да се стегнат околу 10-15 минути. За тоа време, подгответе ја смесата за ролат: во длабок зад изматете ги јајцата и шеќерот заедно. Потоа додадете го маслото, брашното и солта. Оваа смеса прелијте ја врз полузамрзнатите точки. Печете во загреана рерна од 180 степени околу 10-12 минути. На набрашнета хартија за печење со шеќер во прав, префрлете го пандишпанот. Повторно префрлете го така што точките ќе бидат од долната страна и свиткајте го во ролат заедно со хартијата за печење и оставете да се излади комплетно. Во длабок сад изматете го шлагот заедно со млекото и растопеното, но изладено чоколадо. Со овој фил премачкајте го изладениот ролат (одвиткајте го нежно). Потоа нанесете го врз филот и слаткото од вишни. Повторно виткајте во ролат, но внимателно за да не се скрши пандишпанот.
ПИТА СО ПИЛЕШКО

ПИТА СО ПИЛЕШКО

500 г Екстра бело брашно тип 400 1 ½ лажичка сол 250 г путер 120 мл вода 2 јајца За фил: 500 г варени пилешки гради исечкани на коцки 200 г сечкани шампињони 3 лажици путер 1 среден ситно исечкан кромид 2 сечкани моркови 120 г брашно 700 мл пилешки булјон 1 лажица мајчина душичка […]

4180
ПЕРЕЦИ

ПЕРЕЦИ

За тестото 1кг Екстра бело брашно тип 400 1 маргарин за готвење 250мл масло за јадење 150мл јогурт 1 лажичка сол 3 жолчки од јајца 1 ќесичка прашок за печиво За премачкување 3 белки сусам сол

30
ВЕЛИГДЕНСКА ПОГАЧА

ВЕЛИГДЕНСКА ПОГАЧА

500 г Екстра бело брашно тип 400 250 г млако млеко ½ свеж квасец 3 лажици шеќер, прстофат сол 1 лажичка алкохолен оцет За филот: 200 г кравја урда 100 г исецкан свеж спанаќ

6-8155
РОЛАТ СО РОГАЧ

РОЛАТ СО РОГАЧ

500 г Екстра бело брашно тип 400 50 г шеќер 1 кесичка сув квасец 2 лажици кора од лимон прстофат сол 250 мл млеко 50 г растопен путер 2 жолчки За фил: 120 г рогач 200 мл млеко 100 г сецкани суви смокви 1 лажица рендана кора од лимон прстофат каранфилче во прав 1/2 лажица […]

6-8140
МЛЕЧНА КИФЛА

МЛЕЧНА КИФЛА

1кг Екстра бело брашно тип 400 500мл млеко 40г квасец 200мл масло за јадење 100г шеќер 1 мало лажиче сол

90
ЧОКОЛАДНО СУФЛЕ

ЧОКОЛАДНО СУФЛЕ

2 лажици Екстра бело брашно тип 400  1 лажица путер 4 лажици шеќер 1 жолчка 100 г чоколадо за готвење со мин. 60 % какао маса 3 лажици путер 1 лажичка екстракт од ванила прстофат сол 2 белки 50 г шеќер ½ лажичка алкохолен оцет

425
ТАРТ СО ЧОКОЛАДЕН МУС

ТАРТ СО ЧОКОЛАДЕН МУС

За основата:  200 гр изблендирани Колачиња со какао и чоколадни парчиња 70 гр омекнат путер  2 лажици шеќер За чоколадниот мус:  225 гр чоколадо за готвење исечкано на парчиња  55 гр путер  3 јајца (одвоени белките од жолчките)  55 гр шеќер во прав  375 мл слатка павлака За декорација: чоколадни парчиња

8-1045
КАФЕ-ТОРТА

КАФЕ-ТОРТА

За тесто: 170 г Брашно за колачи 170 г путер или маргарин на собна темепратура 170 г шеќер (може да користите и кафеав шеќер) 3 јајца 4 лажици инстант кафе разредени со 1 лажица врела вода За фил: 120 г шеќер во прав 70 г путер на собна температура 1 лажица инстант кафе разредено во […]

1245