ОВОШЕН РОЛАТ

Состојки

За смесата со точки:

  • 50 г Брашно за колачи
  • 2 лажици шеќер
  • 1 јајце
  • 1 лажица растопен путер
  • 1 лажичка црвена прехрамбена боја

За смесата за ролат:

За фил:

  • 250 г млеко
  • 2 ќесички шлаг
  • 150 г растопено бело чоколадо
  • слатко од вишни

12

60

Подготовка

Во длабок сад промешајте ја смесата за точки: јајцето, шеќерот, брашното, путерот и црвената прехрамбена боја. Ставете ја смесата во готварски шприц и нанесете точки во тавче обложено со хартија. Вака подготвените точки заедно со тавчето ставете ги во замрзнувач да се стегнат околу 10-15 минути. За тоа време, подгответе ја смесата за ролат: во длабок зад изматете ги јајцата и шеќерот заедно. Потоа додадете го маслото, брашното и солта. Оваа смеса прелијте ја врз полузамрзнатите точки. Печете во загреана рерна од 180 степени околу 10-12 минути. На набрашнета хартија за печење со шеќер во прав, префрлете го пандишпанот. Повторно префрлете го така што точките ќе бидат од долната страна и свиткајте го во ролат заедно со хартијата за печење и оставете да се излади комплетно. Во длабок сад изматете го шлагот заедно со млекото и растопеното, но изладено чоколадо. Со овој фил премачкајте го изладениот ролат (одвиткајте го нежно). Потоа нанесете го врз филот и слаткото од вишни. Повторно виткајте во ролат, но внимателно за да не се скрши пандишпанот.
БРЗА БИСКВИТ ТОРТА

БРЗА БИСКВИТ ТОРТА

СОСТОЈКИ 500 г Mеки колачиња со чоко парчиња 50 г исечкани ореви 2 лажички екстракт од ванила 3 лажици какао 100 мл мед 2 јајца 250 г путер

8120
ДОМАШНА ПИТА

ДОМАШНА ПИТА

За тесто: 700г Сенаменско брашно 380-400мл вода 10г шеќер 300г брашно за посип 20мл масло за јадење 300мл зејтин за попрскување 10г свеж квасец 15г сол Фил по желба.

890
Клуб-сендвич со свеж зеленчук

Клуб-сендвич со свеж зеленчук

8 парчиња Интегрален леб 8 листа марула; 16 парчиња сушени , ситно исечкани домати; 2 тиквички, исечени на тенки кругови; 1 модар патлиџан, исечен на тенки кругови; 2 домати, исечени на тенку кругови; 4 лажици нискокалоричен мајонез; маслиново масло; Сол и свежо мелен бибер

325
КРОАСАНИ

КРОАСАНИ

500 г Екстра бело брашно тип 400 250 мл вода 2 пакетчиња сув квасец 3 лажички сол 50 г шеќер 100 г + 250 г путер 1 јајце за премачкување

12300
ТАРТ СО ЧОКОЛАДЕН МУС

ТАРТ СО ЧОКОЛАДЕН МУС

За основата:  200 гр изблендирани Колачиња со какао и чоколадни парчиња 70 гр омекнат путер  2 лажици шеќер За чоколадниот мус:  225 гр чоколадо за готвење исечкано на парчиња  55 гр путер  3 јајца (одвоени белките од жолчките)  55 гр шеќер во прав  375 мл слатка павлака За декорација: чоколадни парчиња

8-1045
ТОРТА БЕЗ ПЕЧЕЊЕ

ТОРТА БЕЗ ПЕЧЕЊЕ

СОСТОЈКИ 4 пакувања Сендвич колачиња со какао и со ванила фил  170 г растопен путер 500 мл слатка павлака 200 г растопено бело чоколадо за готвење 150 г сирење маскарпоне 50 г шеќер во прав 1 лажичка екстракт од ванила 150 мл слатка павлака за декорација шарени мрвици за декорација

15120
ПИЛЕШКА ТОРТА ОД ТОСТ ЛЕБ

ПИЛЕШКА ТОРТА ОД ТОСТ ЛЕБ

1 пакување  Бел леб 1кг сварен пилешки стек 1 шолја мајонез сок и кора од 1 лимон ситно изрендана 80 г растопен путер 80 г рукола крупно исечкана ¾ шолја ситно исечкани зачински билки (магдонос, нане, копар, босилек) сол и бибер

4-630
ЗЕЛНИК

ЗЕЛНИК

За тесто: 1кг Екстра бело брашно тип 400 ½ свеж квасец 500 мл вода сол по вкус За фил: 4 страка праз 1 јајце 200 г урда

6-8120