Чоколадна мус торта со малини

Состојки

За пандишпан:

  • 100 г Брашно за колачи
  • малку сол
  • 50 г какао
  • 120 мл врела вода
  • 200 г шеќер
  • 120 мл масло за јадење
  • 2 јајца
  • 1 лажичка екстракт од ванила

За чоколаден мус:

  • 250 г чоколадо за готвење
  • 50 г какао
  • 3 јајца
  • 3 лажици путер
  • 300 мл слатка павлака
  • малини.

За декорација:

  • 100 г чоколадо за готвење
  • 3 лажици путер
  • 1 ќесичка шлаг изматен со 125 мл млеко и 3 лажици какао.

10-12

150

Подготовка

Во сад, измешајте го брашното со малку сол. Во друг сад измешајте го какаото со врела вода, па додајте го шеќерот и маслото. Со постојано мешање додавајте ги јајцата и ванилата, а потоа и брашното и солта. Вака подготвената смеса печете ја во тава бр. 28 на 170° C, околу 20 минути. Изладениот пандишпан исечете го на половина. За подготовка на мусот, на пареа растопете го чоколадото и путерот. Додајте го какаото. Кога смесата малку ќе се олади, додајте ги изматените жолчки од јајцата кои претходно сте ги свариле на пареа. Убаво промешајте. Настрана, изматете ги белките во цврст снег и додајте ја чоколадната смеса. Изматете ја и слатката павлака и додадете ја во смесата. На дното на тавчето во кое се печеше пандишпанот, наредете го првиот пандишпан, врз кој ќе ставите 80 % од смесата со чоколадниот мус. Наредете цел слој со свежи малини. Ставете го вториот пандишпан, па преостанатиот дел од смесата со мусот. Оставете во ладилник за да се стегне. По два часа, во сад на пареа, растопете го чоколадото заедно со путерот и прелијте ја смесата врз горниот дел од тортата. Вака подготвената торта се остава во ладилник до послужување. Декорирајте по желба.
Жито Лукс рецепт – Сендвич на твојот ден

Жито Лукс рецепт – Сендвич на твојот ден

420
Чоколаден колач

Чоколаден колач

150 г Брашно за колачи 300 г чоколадо за готвење 100 г шеќер 150 г путер 4 јајца 30 г мелени бадеми 1 ќесичка ванилин шеќер

6-845
СЕНДВИЧИ СО ПОХОВАН ПИЛЕШКИ СТЕК

СЕНДВИЧИ СО ПОХОВАН ПИЛЕШКИ СТЕК

СОСТОЈКИ За два сендвичи: 4 парчиња Пченкарен леб 2 парчиња пилешки стек 1 јајце лебни трошки Жито Лукс 8 парчиња кашкавал чедар неколку паричња (кругови) домати листови зелена салата 1 авокадо 1/2 главица кромид 1/2 домат ситно исечкан сок од 1/2 лимон 1 лажичка букова сол сол и мелен црн пипер по вкус

225
ЧОКОЛАДНИ БОМБИЦИ

ЧОКОЛАДНИ БОМБИЦИ

СОСТОЈКИ 1 пакување Kолачиња со какао и чоколадни парчиња 100 г кокос 3 лажички какао 5 лажици мед 5 лажици растопен путер или маргарин прстофат сол 1 лажичка кафеав шеќер сок од свеж портокал околу 10-30 мл шеќер во прав за декорација

3030
Инес торта

Инес торта

12 парчиња Двопек со сусам и просо 200 г чоколаден прелив 200 г свежо кравјо несолено сирење 545 мл вода 25 г шеќер во прав 2 ќесички ванилин шеќер 200 г павлака за шлаг 700 г компот од вишни 20 г безбоен прелив за торти 100 г лешници

860
ЛИЖАВЧИЊА КОЛАЧИЊА

ЛИЖАВЧИЊА КОЛАЧИЊА

СОСТОЈКИ 1 пакување Сендвич колачиња со какао и какао фил 150 г растопено бело чоколадо 150 г растопено црно чоколадо пеперминт бомбони искршени на мали парчиња дрвени стапчиња

730
ДЕКОРАТИВНИ КОЛАЧИЊА

ДЕКОРАТИВНИ КОЛАЧИЊА

СОСТОЈКИ 300 г Kолачиња со чоколадни парчиња 300 мл вода 250 г шеќер 100 г путер 50 г чоколадо За фил: 200 мл слатка павлака 2 лажици капучино од вашиот омилен вкус

8-1030
НОВОГОДИШНИ ЕЛКИ

НОВОГОДИШНИ ЕЛКИ

За тесто: 500 г Екстра бело брашно тип 400 220 мл кисела вода 4 лажици масло за јадење прстофат сол 250 г путер или маргарин За премачкување: 150 г сланина исечкана на тенки парчиња 1 изматено јајце 1-2 лажици сенф

8-1090