МИНИ ТОРТИЧКИ СО ФИЛ ОД ВИШНИ И ЧОКОЛАДНА ГЛАЗУРА

Состојки

За пандишпан:

  • 170 г Брашно за колачи
  • 1 лажичка сол
  • 2 лажици какао
  • 80 мл мед
  • 80 мл масло за готвење
  • 2 лажички оцет
  • 1 пакетче ванилин шеќер
  • 180 мл млеко

За сос со вишни:

  • 200 г вишни
  • 100 г шеќер
  • кора и сок од 1/2 портокал
  • 2 лажици нишесте

За чоколадна глазура:

  • 100 г чоколадо за готвење
  • 2 лажици млеко
  • 2 лажици путер

6

40

Подготовка

Во еден сад соединете ги сувите состојки за пандишпанот: брашното, солта, какаото и ванилата, а во друг соединете ги влажните состојки: медот, маслото и млекото. Соединете ги двете смеси заедно т.е. во садот со влажните состојки додадете ги сувите состојки на два-три пати. Смесата за пандишпан префрлете ја во обложено тавче со хартија за печење и печете околу 15-тина минути на 180 степени. Во тенџере на оган, ставете ги сите состојки за сосот од вишни и мешајте постојано со жица за матење. Кога сосот ќе се згусне, тргнете од оган и покријте со хартија за свежа храна за сосот да не фати кора. За да ја подготвите чоколадната глазура, во сад на пареа ставете го чоколадото, млекото и путерот да се растопат. Изладете го пандишпанот и со помош на чаша пресечете мали кругови. Земете еден дел од пандишпанот, премачкајте го со изладениот сос и поклопете со уште еден дел од пандишпанот. Постапката повторете ја додека не ги потрошите круговите пандишпан и сосот од вишни. Врз секоја тортичка декорирајте со растопена чоколадна глазура.
ЧОКОЛАДНИ МАФИНИ

ЧОКОЛАДНИ МАФИНИ

130 г Екстра бело брашно тип 400 200 г шеќер 35 г какао 1 лажичка прашок за печиво 1 лажичка сода бикарбона малку сол 1 јајце 1 зрела пасирана банана 120 мл топла вода 60 мл млеко 60 мл масло за јадење 1 лажичка екстракт од ванила За чоколаден фил: 200 г чоколадо со минимум […]

6-850
ПОГАЧА

ПОГАЧА

700 г Екстра бело брашно тип 400 300 мл млако млеко 20 г свеж квасец 2 лажици шеќер 1 лажичка сол 50 мл масло за јадење 2 белки од јајце сусам, афионово семе и маргарин за пред печење 2 жолчки измешани со 2 лажици млеко за премачкување на погачата

4-6180
ПИЛЕШКА ТОРТА ОД ТОСТ ЛЕБ

ПИЛЕШКА ТОРТА ОД ТОСТ ЛЕБ

1 пакување  Бел леб 1кг сварен пилешки стек 1 шолја мајонез сок и кора од 1 лимон ситно изрендана 80 г растопен путер 80 г рукола крупно исечкана ¾ шолја ситно исечкани зачински билки (магдонос, нане, копар, босилек) сол и бибер

4-630
Колач од ванила и портокал

Колач од ванила и портокал

За пандишпан: 180 г Екстра бело брашно тип 400 2 лажички прашок за печиво 1 лажичка сол 250 г путер 250 г шеќер 4 јајца екстракт од ванила кора од 1 портокал 240 г  кисела павлака За глазура: 2 портокали, 150 г шеќер, 60 г вода.

8-1060
Клуб-сендвич со свеж зеленчук

Клуб-сендвич со свеж зеленчук

8 парчиња Интегрален леб 8 листа марула; 16 парчиња сушени , ситно исечкани домати; 2 тиквички, исечени на тенки кругови; 1 модар патлиџан, исечен на тенки кругови; 2 домати, исечени на тенку кругови; 4 лажици нискокалоричен мајонез; маслиново масло; Сол и свежо мелен бибер

325
Жито Лукс рецепт – Солена торта со интегрален леб на парчиња

Жито Лукс рецепт – Солена торта со интегрален леб на парчиња

4-615
ПОЛНЕТИ ЛАЗАЊИ

ПОЛНЕТИ ЛАЗАЊИ

За тесто: 200 г Екстра бело брашно тип 400 2 јајца прстофат сол За фил: 300 г брокула исечкана на мали парчиња 100 г рендан кашкавал 30 г рендан пармезан 200 мл неутрална павлака за готвење 3 парчиња сардини ситно исечкани 50 г исечкани кикирики 3 лажици маслиново масло 2 чешниња лук, сечкан свеж магдонос […]

2-345
ЧОКОЛАДНИ ТАРТЛЕТИ

ЧОКОЛАДНИ ТАРТЛЕТИ

За бисквит основата: 3 пакувања дробени Колачиња со какао и чоколадни парчиња 70 гр путер За фил: 115 мл слатка павлака  100 гр чоколадо

845