МИНИ ТОРТИЧКИ СО ФИЛ ОД ВИШНИ И ЧОКОЛАДНА ГЛАЗУРА

Состојки

За пандишпан:

  • 170 г Брашно за колачи
  • 1 лажичка сол
  • 2 лажици какао
  • 80 мл мед
  • 80 мл масло за готвење
  • 2 лажички оцет
  • 1 пакетче ванилин шеќер
  • 180 мл млеко

За сос со вишни:

  • 200 г вишни
  • 100 г шеќер
  • кора и сок од 1/2 портокал
  • 2 лажици нишесте

За чоколадна глазура:

  • 100 г чоколадо за готвење
  • 2 лажици млеко
  • 2 лажици путер

6

40

Подготовка

Во еден сад соединете ги сувите состојки за пандишпанот: брашното, солта, какаото и ванилата, а во друг соединете ги влажните состојки: медот, маслото и млекото. Соединете ги двете смеси заедно т.е. во садот со влажните состојки додадете ги сувите состојки на два-три пати. Смесата за пандишпан префрлете ја во обложено тавче со хартија за печење и печете околу 15-тина минути на 180 степени. Во тенџере на оган, ставете ги сите состојки за сосот од вишни и мешајте постојано со жица за матење. Кога сосот ќе се згусне, тргнете од оган и покријте со хартија за свежа храна за сосот да не фати кора. За да ја подготвите чоколадната глазура, во сад на пареа ставете го чоколадото, млекото и путерот да се растопат. Изладете го пандишпанот и со помош на чаша пресечете мали кругови. Земете еден дел од пандишпанот, премачкајте го со изладениот сос и поклопете со уште еден дел од пандишпанот. Постапката повторете ја додека не ги потрошите круговите пандишпан и сосот од вишни. Врз секоја тортичка декорирајте со растопена чоколадна глазура.
КОЛАЧИ ЕЛКИ

КОЛАЧИ ЕЛКИ

370 г Екстра бело брашно тип 400 250 г путер исечкан на коцки 1 жолчка 1 лажичка екстракт од ванила 140 г шеќер во прав

8-1050
Торта со моркови и маскарпоне

Торта со моркови и маскарпоне

За пандишпан: 300 г Брашно за колачи 250 г шеќер 200 мл масло за јадење 4 јајца 400 г млади моркови 3 лажички цимет За крем: 170 г путер 500 г сирење маскарпоне 300 г шеќер во прав 1 лажица екстракт од ванила

8-10100
КАНАПЕИ СО ЛОСОС

КАНАПЕИ СО ЛОСОС

СОСТОЈКИ 1 пакување Пченкарeн леб 200 г чаден лосос, или филети лосос испечени и ситно исечкани 5 кисели краставички 3 лажици кисела павлака 2 лажичиња мајонез малку сол малку бибер 1-2 лажици маслиново масло

5-720
КРОФНИ

КРОФНИ

За тесто 1кг Екстра бело брашно тип 400 400мл млеко 3 јајца 200мл масло за јадење 200г шеќер 20г квасец 1 ванилин шеќер Декорација по желба:-шеќер во прав или растопена чоколада.

8-1060
ТАРТ ОД ЈАБОЛКА И ЦИМЕТ

ТАРТ ОД ЈАБОЛКА И ЦИМЕТ

За бисквит основата:  250 гр изблендирани Колачиња со чоколадни парчиња и лешници 80 гр омекнат путер 2 лажици шеќер 1 пакетче цимет За фил:  350 мл млеко со ниска масленост   6 жолчки  150 гр мед  ½ лажичка сол  1 лажичка екстракт од ванила За декорација: 2 јаболка исечкани на тенки ливчиња (се чуваат во лимонова […]

850
Лимон мафини

Лимон мафини

350 г Брашно за колачи 2 јајца 200 г шеќер 150 мл масло 1 ќесичка ванилин шеќер 2 лимона (кора и сок)

1250
АМЕРИКАНСКА ПИТА СО ПРАСКИ

АМЕРИКАНСКА ПИТА СО ПРАСКИ

300 г Eкстра бело брашно тип 400 1 лажичка сол 3 лажички шеќер 250 г омекнат путер 80 мл студена вода За фил: 5 свежи и тврди праски 3 лажици шеќер 2 лажици пудинг од ванила

4-680
ТОРТА СО ТИКВА

ТОРТА СО ТИКВА

За пандишпан: 310 г Брашно за колачи 1 лажица цимет 1 лажичка сол 50 г какао 1 лажичка есктракт од ванила 350 г шеќер 180 г кисела павлака 4 јајца 2 белки 240 мл масло за јадење 150 г пире од сварена тиква (или испечена) За фил: 300 г омекнат путер на собна температура 700 […]

15120