МИНИ ТОРТИЧКИ СО ФИЛ ОД ВИШНИ И ЧОКОЛАДНА ГЛАЗУРА

Состојки

За пандишпан:

  • 170 г Брашно за колачи
  • 1 лажичка сол
  • 2 лажици какао
  • 80 мл мед
  • 80 мл масло за готвење
  • 2 лажички оцет
  • 1 пакетче ванилин шеќер
  • 180 мл млеко

За сос со вишни:

  • 200 г вишни
  • 100 г шеќер
  • кора и сок од 1/2 портокал
  • 2 лажици нишесте

За чоколадна глазура:

  • 100 г чоколадо за готвење
  • 2 лажици млеко
  • 2 лажици путер

6

40

Подготовка

Во еден сад соединете ги сувите состојки за пандишпанот: брашното, солта, какаото и ванилата, а во друг соединете ги влажните состојки: медот, маслото и млекото. Соединете ги двете смеси заедно т.е. во садот со влажните состојки додадете ги сувите состојки на два-три пати. Смесата за пандишпан префрлете ја во обложено тавче со хартија за печење и печете околу 15-тина минути на 180 степени. Во тенџере на оган, ставете ги сите состојки за сосот од вишни и мешајте постојано со жица за матење. Кога сосот ќе се згусне, тргнете од оган и покријте со хартија за свежа храна за сосот да не фати кора. За да ја подготвите чоколадната глазура, во сад на пареа ставете го чоколадото, млекото и путерот да се растопат. Изладете го пандишпанот и со помош на чаша пресечете мали кругови. Земете еден дел од пандишпанот, премачкајте го со изладениот сос и поклопете со уште еден дел од пандишпанот. Постапката повторете ја додека не ги потрошите круговите пандишпан и сосот од вишни. Врз секоја тортичка декорирајте со растопена чоколадна глазура.
Жито Лукс рецепт – Бомбици со Нутри колачи

Жито Лукс рецепт – Бомбици со Нутри колачи

830
КРОСТАТА (CROSTATTA)

КРОСТАТА (CROSTATTA)

350 г Екстра бело брашно тип 400 250 г нерастопен путер исечкан на коцки 1 жолчка 100 г шеќер во прав 30-40 мл студена вода 1 тегла џем од кајсии

6120
Американски палачинки

Американски палачинки

160 г Брашно за колачи 1 лажичка шеќер 1 јајце 30 г путер 225 мл млеко

6-845
Жито Лукс рецепт – Just 2 Good чиа пудинг

Жито Лукс рецепт – Just 2 Good чиа пудинг

3240
БЛАГИ МЕКИЦИ

БЛАГИ МЕКИЦИ

250 г Брашно за колачи 1лажичка сол 3-4 лажици шеќер 2 лажици маргарин или 5 лажици масло за јадење 170 мл млака вода

850
Жито Лукс рецепт – ролат со цимет

Жито Лукс рецепт – ролат со цимет

8
Жито Лукс рецепт – мезе леб со зелен сос

Жито Лукс рецепт – мезе леб со зелен сос

520
Бела магија

Бела магија

За пандишпан: 15 лажици Брашно за колачи 5 јајца 15 лажици шеќер 15 лажици масло 15 лажици млеко 1 ќесичка ванилин шеќер За фил: 250 мл слатка павлака 1 ќесичка желатин 1 лажичка екстракт од ванила 200 г јагоди

8-1075