МИНИ ТОРТИЧКИ СО ФИЛ ОД ВИШНИ И ЧОКОЛАДНА ГЛАЗУРА

Состојки

За пандишпан:

  • 170 г Брашно за колачи
  • 1 лажичка сол
  • 2 лажици какао
  • 80 мл мед
  • 80 мл масло за готвење
  • 2 лажички оцет
  • 1 пакетче ванилин шеќер
  • 180 мл млеко

За сос со вишни:

  • 200 г вишни
  • 100 г шеќер
  • кора и сок од 1/2 портокал
  • 2 лажици нишесте

За чоколадна глазура:

  • 100 г чоколадо за готвење
  • 2 лажици млеко
  • 2 лажици путер

6

40

Подготовка

Во еден сад соединете ги сувите состојки за пандишпанот: брашното, солта, какаото и ванилата, а во друг соединете ги влажните состојки: медот, маслото и млекото. Соединете ги двете смеси заедно т.е. во садот со влажните состојки додадете ги сувите состојки на два-три пати. Смесата за пандишпан префрлете ја во обложено тавче со хартија за печење и печете околу 15-тина минути на 180 степени. Во тенџере на оган, ставете ги сите состојки за сосот од вишни и мешајте постојано со жица за матење. Кога сосот ќе се згусне, тргнете од оган и покријте со хартија за свежа храна за сосот да не фати кора. За да ја подготвите чоколадната глазура, во сад на пареа ставете го чоколадото, млекото и путерот да се растопат. Изладете го пандишпанот и со помош на чаша пресечете мали кругови. Земете еден дел од пандишпанот, премачкајте го со изладениот сос и поклопете со уште еден дел од пандишпанот. Постапката повторете ја додека не ги потрошите круговите пандишпан и сосот од вишни. Врз секоја тортичка декорирајте со растопена чоколадна глазура.
Лимон колач

Лимон колач

За пандишпан: 180 г Брашно за колачи малку сол 1 лажица сок од лимон 60 мл маслиново масло 250 мл кисела павлака 2 јајца 2 лажички мајчина душичка 3 лажици кора од лимон 150 г шеќер. За глазура: 100 г шеќер во прав 4 лажици лимон свеж лимон и листови мајчина душичка.

8-1060
РОЛАТ СО СПАНАЌ

РОЛАТ СО СПАНАЌ

За тесто: 3 лажици Екстра бело брашно тип 400 500 г исчистен и обарен спанаќ 7 јајца 2 лажици рендан пармезан сол и мелен црн пипер по вкус 150 г рендан кашкавал За фил: 700 г урда 7-8 везени пиперки, обарени и исечкани на коцки сол и мелен црн пипер по вкус

6-845
Бела магија

Бела магија

За пандишпан: 15 лажици Брашно за колачи 5 јајца 15 лажици шеќер 15 лажици масло 15 лажици млеко 1 ќесичка ванилин шеќер За фил: 250 мл слатка павлака 1 ќесичка желатин 1 лажичка екстракт од ванила 200 г јагоди

8-1075
ДОМАШНО ТОБЛЕРОНЕ

ДОМАШНО ТОБЛЕРОНЕ

Потребни состојки: 200 гр мелени Колачиња со чоколадни парчиња и лешници 150 гр путер 200 гр чоколада  2 лажици мед  1 дл кока-кола  200 гр шеќер  75 гр крупно сечкани лешници 75 гр крупно сечкани бадеми  100 гр чоколада за глазура

10-1230
МЕДИТЕРАНСКИ ДОМАШЕН ЛЕБ

МЕДИТЕРАНСКИ ДОМАШЕН ЛЕБ

500 г Екстра бело брашно тип 400 1 лажичка сол 1/2 лажичка лук во прав 1 лажичка сув или свеж рузмарин 1 1/2 лажичка буковец 1/2 коцка свеж квасец 350 мл млака вода 100 г зелени маслинки 100 г каламата маслинки

4240
ПОСНИ КИФЛИЧКИ

ПОСНИ КИФЛИЧКИ

500 г Екстра бело брашно тип 400 200 мл млака вода 10 г свеж квасец сол по вкус 2 лажици шеќер 60 мл масло за јадење сусам маргарин за премачкување

8-10120
ЧОКОЛАДНИ БОМБИЦИ

ЧОКОЛАДНИ БОМБИЦИ

СОСТОЈКИ 1 пакување Kолачиња со какао и чоколадни парчиња 100 г кокос 3 лажички какао 5 лажици мед 5 лажици растопен путер или маргарин прстофат сол 1 лажичка кафеав шеќер сок од свеж портокал околу 10-30 мл шеќер во прав за декорација

3030
„ПРЕВРТЕНИ“ МАФИНИ СО ЧОКОЛАДО

„ПРЕВРТЕНИ“ МАФИНИ СО ЧОКОЛАДО

За тесто: 180 г Брашно за колачи прстофат сол 60 мл врела вода 1 лажичка инстант кафе 60 г какао 60 мл кисела павлака 60 мл млеко 150 г омекнат путер 200 г шеќер 2 јајца 1 лажица екстракт од ванила За чоколадниот крем: 100 г чоколадо 100 мл млеко 40 г путер на собна […]

640