КАФЕ-ТОРТА

Состојки

За тесто:

  • 170 г Брашно за колачи
  • 170 г путер или маргарин на собна темепратура
  • 170 г шеќер (може да користите и кафеав шеќер)
  • 3 јајца
  • 4 лажици инстант кафе разредени со 1 лажица врела вода

За фил:

  • 120 г шеќер во прав
  • 70 г путер на собна температура
  • 1 лажица инстант кафе разредено во 1 лажица врела вода

12

45

Подготовка

Во длабок сад измешајте ги путерот или маргаринот со шеќерот додека не станат пенести. Матете постојано, додавајќи ги јајцата едно по едно, па додадете го брашното заедно со раствореното кафе. Смесата претурете ја во округло тавче бр. 22-24 см со механизам, обложено со хартија за печење и печете на загреана рерна од 180 степени, околу 25-30 минути. Оставете комплетно да се излади, а настрана изматете ги путерот, шеќерот во прав и раствореното кафе. Изладената торта пресечете ја на два дела и премачкајте ја во средина и од надворешниот дел.
БЛАГИ МЕКИЦИ

БЛАГИ МЕКИЦИ

250 г Брашно за колачи 1лажичка сол 3-4 лажици шеќер 2 лажици маргарин или 5 лажици масло за јадење 170 мл млака вода

850
СЛАТКИ ТОСТ КАНАПЕИ СО ФИЛ ОД ЈАГОДИ

СЛАТКИ ТОСТ КАНАПЕИ СО ФИЛ ОД ЈАГОДИ

1 пакување `Ржан леб 500мл слатка павлака 300г јагоди 2 лажички шеќер ½ лажичка екстракт од ванила

5-730
Жито Лукс рецепт – Лосос со интегрален леб

Жито Лукс рецепт – Лосос со интегрален леб

320
ПЕЧУРКИ ВО ЛИСНАТО ТЕСТО

ПЕЧУРКИ ВО ЛИСНАТО ТЕСТО

За лиснато тесто: 300 г Екстра бело брашно тип 400 125 мл кисела вода 2 лажици масло за јадење 150 г путер или маргарин прстофат сол За фил: 250 г свежи шампињони 2 раце свеж спанаќ 1 лажичка сол 1 лажица мешан сув зеленчук 1 лажичка сенф 1 главица ситно исечкан кромид 1 чешне лук […]

690
МОНСТЕР СЕНДВИЧИ

МОНСТЕР СЕНДВИЧИ

СОСТОЈКИ Неколку парчиња Интегрален леб со микс од зрна 2-3 лажички сенф тенки парчиња шунка кашкавал зелени маслинки со пиперка

220
Бела магија

Бела магија

За пандишпан: 15 лажици Брашно за колачи 5 јајца 15 лажици шеќер 15 лажици масло 15 лажици млеко 1 ќесичка ванилин шеќер За фил: 250 мл слатка павлака 1 ќесичка желатин 1 лажичка екстракт од ванила 200 г јагоди

8-1075
ЗЕЛНИК

ЗЕЛНИК

За тесто: 1кг Екстра бело брашно тип 400 ½ свеж квасец 500 мл вода сол по вкус За фил: 4 страка праз 1 јајце 200 г урда

6-8120
СОЧНИ СОЛЕНИ КОЛАЧИ

СОЧНИ СОЛЕНИ КОЛАЧИ

250 г Брашно за колачи 1 лажица шеќер 1 лажичка сол 1/2 лажичка лук во прав 5 лажици студен путер 180 мл студено млеко 120 г рендан кашкавал 3 лажици рендан пармезан За премачкување: 2 лажици растопен путер 1 чешне лук ситно исечкано 1 лажичка свежо исечкан магдонос прстофат сол

1245