ЕСЕНСКА ТОРТА СО ЈАБОЛКА

Состојки

За тесто:

  • 5 лажици Брашно за колачи
  • 5 јајца
  • 5 лажици шеќер
  • 1 лажица масло за јадење

За првиот фил со јаболка:

  • 1 л вода
  • 1 кг исчистени и излупени јаболка
  • 150 г шеќер
  • 1 пакетче растворен желатин во 4 лажици вода , а потоа растопен на пареа

За вториот фил:

  • водата во која се вареле јаболката
  • 3 пудинга од ванила
  • 200 г шеќер

За декорација:

  • 350 мл изматена слатка павлака
  • сушени јаболка
  • мелени ореви

12

60

Подготовка

Во длабок сад, изматете ги јајцата заедно со шеќерот. Кога волуменот ќе се зголеми, додадете го маслото и брашното. Добро промешајте и смесата префрлете ја во округло тавче со механизам (бр. 28) добро премачкано и обложено со хартија за печење. Печете во загреана рерна на 180 степени околу 15-20 минути. Во тенџере на оган, загрејте ја водата и ставете ги јаболката да зовријат заедно со шеќерот. Кога јаболката ќе вријат околу 10-15 минути, тргнете ги во сад и испасирајте ги со виљушка, додадете го шеќерот и желатинот растопен на пареа. Промешајте, и оваа смеса ставете ја како слој врз пандишпанот (кој веќе е комплетно изладен) во тавчето. Во истата вода во која се вареле јаболката додајте го шеќерот, а на страна изматете ги 3. пудинга со малку вода за да можете да ги растворите. Варете ги пудинзите додека не добиете густ и мазен крем. Тргнете настрана и пудингот префрлете го полека во тавчето врз слојот со пасирани јаболка. Оставете тортата комплетно да се излади во ладилник. Декорирајте со изматена слатка павлака, мелени ореви и сушени јаболка.
КИШ

КИШ

За тесто: 350 г Екстра бело брашно тип 400 1 лажичка сол 240 г ладен путер исечкан на коцки 50-60 мл студена вода За фил: 250 г исечкана сланина на коцки 2 лажици маслиново масло 1 средна главица кромид ситно исечкана 3 јајца 2 жолчки 270 мл неутрална павлака 1 лажичка сол 1 лажичка мелен […]

6120
КОРИ (ЈУФКИ)

КОРИ (ЈУФКИ)

5кг Сенаменско бело брашно 30 јајца 1л млеко 1 лажичка сол

480
КАФЕ-ТОРТА

КАФЕ-ТОРТА

За тесто: 170 г Брашно за колачи 170 г путер или маргарин на собна темепратура 170 г шеќер (може да користите и кафеав шеќер) 3 јајца 4 лажици инстант кафе разредени со 1 лажица врела вода За фил: 120 г шеќер во прав 70 г путер на собна температура 1 лажица инстант кафе разредено во […]

1245
ЅВЕЗДЕНИ СЕНДВИЧИ

ЅВЕЗДЕНИ СЕНДВИЧИ

1 пакување мешан Пченкарен леб шунка кашкавал путер

715
СЛАТКИ ТОСТ КАНАПЕИ СО ФИЛ ОД ЈАГОДИ

СЛАТКИ ТОСТ КАНАПЕИ СО ФИЛ ОД ЈАГОДИ

1 пакување `Ржан леб 500мл слатка павлака 300г јагоди 2 лажички шеќер ½ лажичка екстракт од ванила

5-730
Отворен сендвич со пиперка и топен кашкавал

Отворен сендвич со пиперка и топен кашкавал

8 парчиња Интегрален леб со микс од зрна 1 зелена, 1 портокалова и 1 црвена блага пиперка, ситно исечкани 100г Гауда кашкавал, исечен на коцки 2 лажици ситно исечкани маслинки ситно сечкан свеж магдонос сол и свежо мелен бибер

420
СУШИ СЕНДВИЧИ

СУШИ СЕНДВИЧИ

1 пакување  Бел леб со отстранети корки 300г сварена и испасирана пченка 4 големи, тенки парчиња чадена шунка 1 мал изрендан морков 1 мала краставица излупена и исечена на ленти 200 г лосос исечкан на ситни парчиња 2 – 3 листови зелена салата 1 мало авокадо исечкано на тенки ленти

5-730
ТОРТИЛЈИ СО МЕДИТЕРАНСКИ НАМАЗ

ТОРТИЛЈИ СО МЕДИТЕРАНСКИ НАМАЗ

За пита лепчиња: 500 г Екстра бело брашно тип 400  250 мл млака вода прстофат сол 1 прашок за печиво За фил: 1 конзерва црвен грав 60 г кисела павлака 50 г фета сирење 30 г пченка 2 лажички свеж копар ситно исечкан 1 чешне лук 1 лажица свеж сок од лимон сол по вкус […]

4-595