ЕСЕНСКА ТОРТА СО ЈАБОЛКА

Состојки

За тесто:

  • 5 лажици Брашно за колачи
  • 5 јајца
  • 5 лажици шеќер
  • 1 лажица масло за јадење

За првиот фил со јаболка:

  • 1 л вода
  • 1 кг исчистени и излупени јаболка
  • 150 г шеќер
  • 1 пакетче растворен желатин во 4 лажици вода , а потоа растопен на пареа

За вториот фил:

  • водата во која се вареле јаболката
  • 3 пудинга од ванила
  • 200 г шеќер

За декорација:

  • 350 мл изматена слатка павлака
  • сушени јаболка
  • мелени ореви

12

60

Подготовка

Во длабок сад, изматете ги јајцата заедно со шеќерот. Кога волуменот ќе се зголеми, додадете го маслото и брашното. Добро промешајте и смесата префрлете ја во округло тавче со механизам (бр. 28) добро премачкано и обложено со хартија за печење. Печете во загреана рерна на 180 степени околу 15-20 минути. Во тенџере на оган, загрејте ја водата и ставете ги јаболката да зовријат заедно со шеќерот. Кога јаболката ќе вријат околу 10-15 минути, тргнете ги во сад и испасирајте ги со виљушка, додадете го шеќерот и желатинот растопен на пареа. Промешајте, и оваа смеса ставете ја како слој врз пандишпанот (кој веќе е комплетно изладен) во тавчето. Во истата вода во која се вареле јаболката додајте го шеќерот, а на страна изматете ги 3. пудинга со малку вода за да можете да ги растворите. Варете ги пудинзите додека не добиете густ и мазен крем. Тргнете настрана и пудингот префрлете го полека во тавчето врз слојот со пасирани јаболка. Оставете тортата комплетно да се излади во ладилник. Декорирајте со изматена слатка павлака, мелени ореви и сушени јаболка.
ТОРТИЛЈА ФИШЕЦИ

ТОРТИЛЈА ФИШЕЦИ

За тортилја лепчиња: 400 г Екстра бело брашно тип 400 160 мл млака вода прстофат сол 50 мл масло за јадење За крем-салата: 500 г пилешки стек, сварен и исечкан на коцки 5-7 лажици кисела павлака 300 г варена пченка 3 лажици рендан пармезан 150 г сечкани маринирани шампињони сол и мелен црн пипер по […]

640
Жито Лукс рецепт – Сендвич на твојот ден

Жито Лукс рецепт – Сендвич на твојот ден

420
БИСКОТИ

БИСКОТИ

230 г Екстра бело брашно тип 400 150 г шеќер 120 мл масло за јадење 2 јајца кора од 1 лимон неколку капки екстракт од бадем 100 г цели бадеми 100 г суво грозјe 2 лажички прашок за печиво малку сол 1 јајце, изматено за премачкување

680
БРУСКЕТИ СО ПРШУТА

БРУСКЕТИ СО ПРШУТА

неколку парчиња Двопек со сусам 150 g пршута 300 g чери домати 1 топка моцарела сирење власец (може и магдонос или младо кромитче) маслиново масло 1 чешне лук, сол

450
РАВИОЛИ

РАВИОЛИ

За тесто: 400 г Екстра бело брашно тип 400 4 јајца малку сол За фил: 200 г крем-сирење 100 г пармезан

2-450
Жито Лукс рецепт – мезе леб со зелен сос

Жито Лукс рецепт – мезе леб со зелен сос

520
ЛИСНАТИ СО МАСКАРПОНЕ И СПАНАЌ

ЛИСНАТИ СО МАСКАРПОНЕ И СПАНАЌ

300 г Екстра бело брашно тип 400 150 мл вода 120 г растопен путер 1 лажица сол За смеса со путер: 400 г путер 180 г Екстра бело брашно тип 400 За фил: 150 г маскарпоне 1 јајце 100 г рендан кашкавал сол и мелен црн пипер 50 г свеж млад спанаќ 4 црвени пиперки […]

8-10240
РОЛАТ СО СПАНАЌ

РОЛАТ СО СПАНАЌ

За тесто: 3 лажици Екстра бело брашно тип 400 500 г исчистен и обарен спанаќ 7 јајца 2 лажици рендан пармезан сол и мелен црн пипер по вкус 150 г рендан кашкавал За фил: 700 г урда 7-8 везени пиперки, обарени и исечкани на коцки сол и мелен црн пипер по вкус

6-845