ЕСЕНСКА ТОРТА СО ЈАБОЛКА

Состојки

За тесто:

  • 5 лажици Брашно за колачи
  • 5 јајца
  • 5 лажици шеќер
  • 1 лажица масло за јадење

За првиот фил со јаболка:

  • 1 л вода
  • 1 кг исчистени и излупени јаболка
  • 150 г шеќер
  • 1 пакетче растворен желатин во 4 лажици вода , а потоа растопен на пареа

За вториот фил:

  • водата во која се вареле јаболката
  • 3 пудинга од ванила
  • 200 г шеќер

За декорација:

  • 350 мл изматена слатка павлака
  • сушени јаболка
  • мелени ореви

12

60

Подготовка

Во длабок сад, изматете ги јајцата заедно со шеќерот. Кога волуменот ќе се зголеми, додадете го маслото и брашното. Добро промешајте и смесата префрлете ја во округло тавче со механизам (бр. 28) добро премачкано и обложено со хартија за печење. Печете во загреана рерна на 180 степени околу 15-20 минути. Во тенџере на оган, загрејте ја водата и ставете ги јаболката да зовријат заедно со шеќерот. Кога јаболката ќе вријат околу 10-15 минути, тргнете ги во сад и испасирајте ги со виљушка, додадете го шеќерот и желатинот растопен на пареа. Промешајте, и оваа смеса ставете ја како слој врз пандишпанот (кој веќе е комплетно изладен) во тавчето. Во истата вода во која се вареле јаболката додајте го шеќерот, а на страна изматете ги 3. пудинга со малку вода за да можете да ги растворите. Варете ги пудинзите додека не добиете густ и мазен крем. Тргнете настрана и пудингот префрлете го полека во тавчето врз слојот со пасирани јаболка. Оставете тортата комплетно да се излади во ладилник. Декорирајте со изматена слатка павлака, мелени ореви и сушени јаболка.
СЕНДВИЧ РАЖЕНЧИЊА

СЕНДВИЧ РАЖЕНЧИЊА

СОСТОЈКИ 1 пакување Пченкарен леб неколку шери домати парчиња кашкавал мисиркина мартадела свежи листови марула

4-615
ПЕЧУРКИ ВО ЛИСНАТО ТЕСТО

ПЕЧУРКИ ВО ЛИСНАТО ТЕСТО

За лиснато тесто: 300 г Екстра бело брашно тип 400 125 мл кисела вода 2 лажици масло за јадење 150 г путер или маргарин прстофат сол За фил: 250 г свежи шампињони 2 раце свеж спанаќ 1 лажичка сол 1 лажица мешан сув зеленчук 1 лажичка сенф 1 главица ситно исечкан кромид 1 чешне лук […]

690
ТАРТ СО ЧОКОЛАДЕН МУС

ТАРТ СО ЧОКОЛАДЕН МУС

За основата:  200 гр изблендирани Колачиња со какао и чоколадни парчиња 70 гр омекнат путер  2 лажици шеќер За чоколадниот мус:  225 гр чоколадо за готвење исечкано на парчиња  55 гр путер  3 јајца (одвоени белките од жолчките)  55 гр шеќер во прав  375 мл слатка павлака За декорација: чоколадни парчиња

8-1045
СЛАДОК КОЛАЧ СО ТИКВИЧКА

СЛАДОК КОЛАЧ СО ТИКВИЧКА

300 г Екстра бело брашно тип 400 2 лажички сода бикарбона ½ лажичка сол 1 лажичка цимет ½ лажичка мелен сув ѓумбир ½ лажичка мускатно оревче малку мелено каранфилче 3 јајца 120 г пире од моркови (сварени и испасирани моркови) 150 г шеќер 120 мл масло за јадење (или растопен путер) 60 мл водa 1 […]

6-860
ЕКЛЕРИ

ЕКЛЕРИ

За еклерите: 150 г Екстра бело брашно тип 400 2 лажици шеќер 1 лажичка сол 1/2 пакетче прашок за печиво 120 мл вода 130 мл млеко 130 г путер 5 јајца на собна температура За кремот: 1 1/2 ќесички инстант ванила пудинг 500 мл млеко 1 лажичка екстракт од ванила 3 жолчки 50 г путер […]

20160
Торта со моркови и маскарпоне

Торта со моркови и маскарпоне

За пандишпан: 300 г Брашно за колачи 250 г шеќер 200 мл масло за јадење 4 јајца 400 г млади моркови 3 лажички цимет За крем: 170 г путер 500 г сирење маскарпоне 300 г шеќер во прав 1 лажица екстракт од ванила

8-10100
БРЗИ БРУСКЕТИ

БРЗИ БРУСКЕТИ

8 парчиња Двопек со сусам 4 чешниња лук 2 лажици маслиново масло 4 црвени печени пиперки 200 g сирење магдонос

410
ПОСНИ КИФЛИЧКИ

ПОСНИ КИФЛИЧКИ

500 г Екстра бело брашно тип 400 200 мл млака вода 10 г свеж квасец сол по вкус 2 лажици шеќер 60 мл масло за јадење сусам маргарин за премачкување

8-10120