ЕСЕНСКА ТОРТА СО ЈАБОЛКА

Состојки

За тесто:

  • 5 лажици Брашно за колачи
  • 5 јајца
  • 5 лажици шеќер
  • 1 лажица масло за јадење

За првиот фил со јаболка:

  • 1 л вода
  • 1 кг исчистени и излупени јаболка
  • 150 г шеќер
  • 1 пакетче растворен желатин во 4 лажици вода , а потоа растопен на пареа

За вториот фил:

  • водата во која се вареле јаболката
  • 3 пудинга од ванила
  • 200 г шеќер

За декорација:

  • 350 мл изматена слатка павлака
  • сушени јаболка
  • мелени ореви

12

60

Подготовка

Во длабок сад, изматете ги јајцата заедно со шеќерот. Кога волуменот ќе се зголеми, додадете го маслото и брашното. Добро промешајте и смесата префрлете ја во округло тавче со механизам (бр. 28) добро премачкано и обложено со хартија за печење. Печете во загреана рерна на 180 степени околу 15-20 минути. Во тенџере на оган, загрејте ја водата и ставете ги јаболката да зовријат заедно со шеќерот. Кога јаболката ќе вријат околу 10-15 минути, тргнете ги во сад и испасирајте ги со виљушка, додадете го шеќерот и желатинот растопен на пареа. Промешајте, и оваа смеса ставете ја како слој врз пандишпанот (кој веќе е комплетно изладен) во тавчето. Во истата вода во која се вареле јаболката додајте го шеќерот, а на страна изматете ги 3. пудинга со малку вода за да можете да ги растворите. Варете ги пудинзите додека не добиете густ и мазен крем. Тргнете настрана и пудингот префрлете го полека во тавчето врз слојот со пасирани јаболка. Оставете тортата комплетно да се излади во ладилник. Декорирајте со изматена слатка павлака, мелени ореви и сушени јаболка.
КИШ

КИШ

За тесто: 350 г Екстра бело брашно тип 400 1 лажичка сол 240 г ладен путер исечкан на коцки 50-60 мл студена вода За фил: 250 г исечкана сланина на коцки 2 лажици маслиново масло 1 средна главица кромид ситно исечкана 3 јајца 2 жолчки 270 мл неутрална павлака 1 лажичка сол 1 лажичка мелен […]

6120
КРЕМАСТИ КОЛАЧИЊА

КРЕМАСТИ КОЛАЧИЊА

За кори: 500 г Брашно за колачи 200 г омекнат путер на собна температура 130 г шеќер во прав 3 лажици мед За фил: 120 г Палента 750 мл млеко 100 г шеќер 2 ќесички пудинг 500 мл млеко 5 лажици шеќер 100 г омекнат путер 1 лажичка екстракт од ванила 2 лажици сок од […]

1290
МЕДИТЕРАНСКИ ДОМАШЕН ЛЕБ

МЕДИТЕРАНСКИ ДОМАШЕН ЛЕБ

500 г Екстра бело брашно тип 400 1 лажичка сол 1/2 лажичка лук во прав 1 лажичка сув или свеж рузмарин 1 1/2 лажичка буковец 1/2 коцка свеж квасец 350 мл млака вода 100 г зелени маслинки 100 г каламата маслинки

4240
ЗЕМИЧКИ СО КОМПИР

ЗЕМИЧКИ СО КОМПИР

300 г Екстра бело брашно тип 400 1 лажичка сол 2 1/2 лажички прашок за печиво 1 лажица шеќер 240 г студен путер исечкан на коцки 120 г пире од компири 120 мл јогурт 1 јајце за премачкување 1 лажица млеко за премачкување

8-1045
СЕНДВИЧ РАЖЕНЧИЊА

СЕНДВИЧ РАЖЕНЧИЊА

СОСТОЈКИ 1 пакување Пченкарен леб неколку шери домати парчиња кашкавал мисиркина мартадела свежи листови марула

4-615
Колач со портокал

Колач со портокал

200 г Брашно за колачи 3 јајца 150 г путер 160 г шеќер 1 портокал (кора и сок)

8-1050
РОЗИ СО МАСЛИНКА

РОЗИ СО МАСЛИНКА

600 г Екстра бело брашно тип 400 250 мл млака вода сол по вкус 15 г свеж квасец 1 лажичка шеќер 70 мл масло за јадење зелени маслинки со пиперка, пресечени на половина сусам

5-8120
КУГЛОФ

КУГЛОФ

500г Пекарско брашно тип 500 150мл масло за јадење 4 јајца 300г шеќер 150мл млеко 25г какао 1 ќесичка ванилин шеќер 1 ќесичка прашок за печиво рендана кора од лимон

8-1080