ЕКЛЕРИ СО ФИЛ ОД Ф`СТАЦИ

Состојки

За тестото на еклерите:

За филот:

  • 100 г ф`стаци
  • 100 мл ирски крем ликер
  • 1/4 лажичка зелена прехрамбена боја
  • 230 г крем-сирење
  • 100 г бело чоколадо
  • 250 мл изматен шлаг
  • 50 г шеќер во прав

За глазурата:

  • 150 г бело чоколадо
  • 100 мл слатка павлака
  • 1/4 лажичка црвена прехранбена боја
  • 150 г шеќер во прав

20

90

Подготовка

Во тенџере на оган загрејте ја водата, путерот, солта и кога смесата ќе започне да врие, додадете го брашното. Мешајте додека смесата не се соедини и додавајте ги јајцата едно по едно матејќи убаво помеѓу секое додавање (мешајте убаво за смесата да се соедини иако тоа така не изгледа). Ставете ја смесата во готварски шприц и нанесете ги еклерите во тавче обложено со хартија за печење. Посипете ги сите еклери со шеќер во прав и печете во загреана рерна од 220 степени околу 15 минути, Намалете на 180 и печејќи уште 20-25 минути додека комплетно не бидат испечени. За подготвка на филот: во блендер изблендирајте ги ф'стаците, крем-ликерот и зелената прехрамбена боја. Блендирајте додека не добиете густа смеса. Смесата оставете ја да отстои околу 20-тина минути во ладилник. Во сад со електричен миксер, изматете го крем-сирењето заедно со шеќерот во прав, додадете го растопеното бело чоколадо заедно со смесата со ф'стаци и убаво изматете. Додадете ја изматената шлаг-пена на неколку пати, промешувајќи помеѓу секое додавање. Филот е готов. Изладените еклери пресечете ги на половина, со помош на готварски шприц наполнете ги со филот и потопете ги во глазурата која ќе ја подготвите на тој начин што на пареа ќе ги загреете слатката павлака и белото чоколадо заедно со прехранбената црвена боја и ќе промешате. Сервирајте со чоколаден превлив по желба.
ШПАНСКА ПИТА

ШПАНСКА ПИТА

275 г Пченкарно брашно 4 јајца 2,5дл млеко 1,25 дл масло 1 прашок за печиво 100 г бело брашно 150 г ситно исечкана шунка 150 г ситно исечкани кисели краставички 150 г печени црвени пиперки, исчистени и ситно исечкани 100 г сланина исечкана на мали коцки малку сол

6-850
БИСКОТИ

БИСКОТИ

230 г Екстра бело брашно тип 400 150 г шеќер 120 мл масло за јадење 2 јајца кора од 1 лимон неколку капки екстракт од бадем 100 г цели бадеми 100 г суво грозјe 2 лажички прашок за печиво малку сол 1 јајце, изматено за премачкување

680
Ванила куглоф

Ванила куглоф

За пандишпан: 500 г Брашно за колачи 400 г шеќер 250 г путер 4 јајца 300 мл млеко 1 пакетче ванилин шеќер кора од лимон и портокал ореви и кандирано овошје по желба

8-1080
ШТРУДЛА СО ЧОКОЛАДО И ОРЕВИ

ШТРУДЛА СО ЧОКОЛАДО И ОРЕВИ

За тесто: 500 г Екстра бело брашно тип 400  200 мл млеко 1 лажица шеќер 1/2 свеж квасец 3 лажици масло за јадење 3 жолчки 150 г шеќер во прав 1 лажичка екстракт од ванила За фил: 100 мл млеко 100 г чоколадо за готвење 100 г шеќер 100 г ситно мелени ореви 2 лажици […]

10150
БОЖИЌНИ КОЛАЧИЊА

БОЖИЌНИ КОЛАЧИЊА

240 г Екстра бело брашно тип 400 1 ½ лажичка прашок за печиво 1 ½ лажичка сол 70 г шеќер во прав 120 г омекнат путер 400 г шеќер 250 г растопена чоколада со минимум 70 % какао 1 лажичка еспресо 3 јајца 1 лажичка екстракт од ванила

8-1085
ЧИЗКЕЈК СО АРОНИЈА

ЧИЗКЕЈК СО АРОНИЈА

За кора: 400 г Брашно за колачи 1/2 лажичка сол 130 г студен путер кора од 1 лимон 70 г шеќер 2 јајца 1 лажица ванила За фил: 220 г крем-сирење 220 г кисела павлака 100 г шеќер 2 лажици нишесте 2 јајца 1 лажица екстракт од ванила 350 г аронија

10100
КУГЛОФ

КУГЛОФ

500г Пекарско брашно тип 500 150мл масло за јадење 4 јајца 300г шеќер 150мл млеко 25г какао 1 ќесичка ванилин шеќер 1 ќесичка прашок за печиво рендана кора од лимон

8-1080
ТРИАГОЛНИЦИ СО БРУСНИЦА И ПОРТОКАЛ

ТРИАГОЛНИЦИ СО БРУСНИЦА И ПОРТОКАЛ

250 г Брашно за колачи 1 лажичка сол 2 лажици кора од портокал 2 јајца 1 лажичка цимет 1 лажичка мелен сув ѓумбир 1 лажичка екстракт од ванила 200 г шеќер 250 г растопен путер 200 г брусница 150 г бело чоколадо исечкано на коцки За премачкување: 200 г неутрално крем-сирење (или неутрален млечен намаз) […]

840