ЕКЛЕРИ СО ФИЛ ОД Ф`СТАЦИ

Состојки

За тестото на еклерите:

За филот:

  • 100 г ф`стаци
  • 100 мл ирски крем ликер
  • 1/4 лажичка зелена прехрамбена боја
  • 230 г крем-сирење
  • 100 г бело чоколадо
  • 250 мл изматен шлаг
  • 50 г шеќер во прав

За глазурата:

  • 150 г бело чоколадо
  • 100 мл слатка павлака
  • 1/4 лажичка црвена прехранбена боја
  • 150 г шеќер во прав

20

90

Подготовка

Во тенџере на оган загрејте ја водата, путерот, солта и кога смесата ќе започне да врие, додадете го брашното. Мешајте додека смесата не се соедини и додавајте ги јајцата едно по едно матејќи убаво помеѓу секое додавање (мешајте убаво за смесата да се соедини иако тоа така не изгледа). Ставете ја смесата во готварски шприц и нанесете ги еклерите во тавче обложено со хартија за печење. Посипете ги сите еклери со шеќер во прав и печете во загреана рерна од 220 степени околу 15 минути, Намалете на 180 и печејќи уште 20-25 минути додека комплетно не бидат испечени. За подготвка на филот: во блендер изблендирајте ги ф'стаците, крем-ликерот и зелената прехрамбена боја. Блендирајте додека не добиете густа смеса. Смесата оставете ја да отстои околу 20-тина минути во ладилник. Во сад со електричен миксер, изматете го крем-сирењето заедно со шеќерот во прав, додадете го растопеното бело чоколадо заедно со смесата со ф'стаци и убаво изматете. Додадете ја изматената шлаг-пена на неколку пати, промешувајќи помеѓу секое додавање. Филот е готов. Изладените еклери пресечете ги на половина, со помош на готварски шприц наполнете ги со филот и потопете ги во глазурата која ќе ја подготвите на тој начин што на пареа ќе ги загреете слатката павлака и белото чоколадо заедно со прехранбената црвена боја и ќе промешате. Сервирајте со чоколаден превлив по желба.
ЧИЗКЕЈК СО АРОНИЈА

ЧИЗКЕЈК СО АРОНИЈА

За кора: 400 г Брашно за колачи 1/2 лажичка сол 130 г студен путер кора од 1 лимон 70 г шеќер 2 јајца 1 лажица ванила За фил: 220 г крем-сирење 220 г кисела павлака 100 г шеќер 2 лажици нишесте 2 јајца 1 лажица екстракт од ванила 350 г аронија

10100
РАВИОЛИ

РАВИОЛИ

За тесто: 400 г Екстра бело брашно тип 400 4 јајца малку сол За фил: 200 г крем-сирење 100 г пармезан

2-450
КИШ

КИШ

За тесто: 350 г Екстра бело брашно тип 400 1 лажичка сол 240 г ладен путер исечкан на коцки 50-60 мл студена вода За фил: 250 г исечкана сланина на коцки 2 лажици маслиново масло 1 средна главица кромид ситно исечкана 3 јајца 2 жолчки 270 мл неутрална павлака 1 лажичка сол 1 лажичка мелен […]

6120
Чоколадна мус торта со малини

Чоколадна мус торта со малини

За пандишпан: 100 г Брашно за колачи малку сол 50 г какао 120 мл врела вода 200 г шеќер 120 мл масло за јадење 2 јајца 1 лажичка екстракт од ванила За чоколаден мус: 250 г чоколадо за готвење 50 г какао 3 јајца 3 лажици путер 300 мл слатка павлака малини. За декорација: 100 […]

10-12150
 ЧОКОЛАДНИ КОЦКИ

 ЧОКОЛАДНИ КОЦКИ

3 пакувања Сендвич колачиња со какао и со ванила фил 100 г растопен путер 350 мл слатка павлака или 3 ќесички шлаг изматени со 350 мл млеко 150 г бело чоколадо растопено на пареа 1 пакетче желатин (растворен во мал сад со 4 лажици вода, а потоа растопен на пареа) 1 лажичка ванила 50 г […]

1240
Лимон мафини

Лимон мафини

350 г Брашно за колачи 2 јајца 200 г шеќер 150 мл масло 1 ќесичка ванилин шеќер 2 лимона (кора и сок)

1250
СЕНДВИЧИ СО ПОХОВАН ПИЛЕШКИ СТЕК

СЕНДВИЧИ СО ПОХОВАН ПИЛЕШКИ СТЕК

СОСТОЈКИ За два сендвичи: 4 парчиња Пченкарен леб 2 парчиња пилешки стек 1 јајце лебни трошки Жито Лукс 8 парчиња кашкавал чедар неколку паричња (кругови) домати листови зелена салата 1 авокадо 1/2 главица кромид 1/2 домат ситно исечкан сок од 1/2 лимон 1 лажичка букова сол сол и мелен црн пипер по вкус

225
ВКУСНИ ЗЕМИЧКИ СО ПИЦА ФИЛ

ВКУСНИ ЗЕМИЧКИ СО ПИЦА ФИЛ

500 г Екстра бело брашно тип 400 250 г млеко 50 мл маслиново масло 1/4 свеж квасец прстофат сол 2 лажички шеќер 150 г рендан кашкавал 20 г рендан пармезан 50 мл доматен сос 100 г кулен јајце за премачкување

10-12140