ЕКЛЕРИ СО ФИЛ ОД Ф`СТАЦИ

Состојки

За тестото на еклерите:

За филот:

  • 100 г ф`стаци
  • 100 мл ирски крем ликер
  • 1/4 лажичка зелена прехрамбена боја
  • 230 г крем-сирење
  • 100 г бело чоколадо
  • 250 мл изматен шлаг
  • 50 г шеќер во прав

За глазурата:

  • 150 г бело чоколадо
  • 100 мл слатка павлака
  • 1/4 лажичка црвена прехранбена боја
  • 150 г шеќер во прав

20

90

Подготовка

Во тенџере на оган загрејте ја водата, путерот, солта и кога смесата ќе започне да врие, додадете го брашното. Мешајте додека смесата не се соедини и додавајте ги јајцата едно по едно матејќи убаво помеѓу секое додавање (мешајте убаво за смесата да се соедини иако тоа така не изгледа). Ставете ја смесата во готварски шприц и нанесете ги еклерите во тавче обложено со хартија за печење. Посипете ги сите еклери со шеќер во прав и печете во загреана рерна од 220 степени околу 15 минути, Намалете на 180 и печејќи уште 20-25 минути додека комплетно не бидат испечени. За подготвка на филот: во блендер изблендирајте ги ф'стаците, крем-ликерот и зелената прехрамбена боја. Блендирајте додека не добиете густа смеса. Смесата оставете ја да отстои околу 20-тина минути во ладилник. Во сад со електричен миксер, изматете го крем-сирењето заедно со шеќерот во прав, додадете го растопеното бело чоколадо заедно со смесата со ф'стаци и убаво изматете. Додадете ја изматената шлаг-пена на неколку пати, промешувајќи помеѓу секое додавање. Филот е готов. Изладените еклери пресечете ги на половина, со помош на готварски шприц наполнете ги со филот и потопете ги во глазурата која ќе ја подготвите на тој начин што на пареа ќе ги загреете слатката павлака и белото чоколадо заедно со прехранбената црвена боја и ќе промешате. Сервирајте со чоколаден превлив по желба.
ПИЦА ПАЛЕНТА СО ЗЕЛЕНЧУК

ПИЦА ПАЛЕНТА СО ЗЕЛЕНЧУК

150 г Палента 450 мл супа од коцка 1 пиперка 200 г тиквички 1 црвен кромид 1 лажица масло 1 исечкано чешне лук 1/2 лажичка црвен пипер 1/4 лажичка мелен ким малку чили во прав малку сол црн пипер 100гр. рендан кашкавал 1 лажица рендана кора од лимон 2 лажици сечкан магдонос 1 лажичка оригано

460
 ЧОКОЛАДНИ КОЦКИ

 ЧОКОЛАДНИ КОЦКИ

3 пакувања Сендвич колачиња со какао и со ванила фил 100 г растопен путер 350 мл слатка павлака или 3 ќесички шлаг изматени со 350 мл млеко 150 г бело чоколадо растопено на пареа 1 пакетче желатин (растворен во мал сад со 4 лажици вода, а потоа растопен на пареа) 1 лажичка ванила 50 г […]

1240
ТАВА СО ЗЕЛЕНЧУК

ТАВА СО ЗЕЛЕНЧУК

СОСТОЈКИ 1 векна Интегрален леб со сончоглед 500 г сечкани шампињони 200 г сечкан вргањ 100 г цели јатки ореви 1 главица ситно исечкан кромид 5 лажици доматен сос 2 средни моркови 1 лажица сечкан магдонос 2 лажици маслиново масло 1 среден компир, изрендан 2 лажички мешан сув зеленчук 500 мл булјон од зеленчук

4-650
РОЛАТ СО ПИРЕ ОД КОСТЕНИ

РОЛАТ СО ПИРЕ ОД КОСТЕНИ

СОСТОЈКИ 300 г Сендвич колачиња со ванила фил 250 г пире од костени 350 г путер 150 г чоколадо за готвење 100 г кокос 300 г шеќер во прав 50 мл вода

6-8120
ЧОКОЛАДНИ БОМБИЦИ

ЧОКОЛАДНИ БОМБИЦИ

3 пакувања Меки колачиња со чоко парчиња 2 жолчки  4 лажици шеќер  200 гр чоколадо за готвење  250 гр путер  100 мл млеко  малку рум  100 гр сецкано суво грозје  100 гр ситно сечкано желе  100 гр сечкани ореви

45
РОЗИ СО МАСЛИНКА

РОЗИ СО МАСЛИНКА

600 г Екстра бело брашно тип 400 250 мл млака вода сол по вкус 15 г свеж квасец 1 лажичка шеќер 70 мл масло за јадење зелени маслинки со пиперка, пресечени на половина сусам

5-8120
Торта со моркови и маскарпоне

Торта со моркови и маскарпоне

За пандишпан: 300 г Брашно за колачи 250 г шеќер 200 мл масло за јадење 4 јајца 400 г млади моркови 3 лажички цимет За крем: 170 г путер 500 г сирење маскарпоне 300 г шеќер во прав 1 лажица екстракт од ванила

8-10100
ЦВЕТНИ СЕНДВИЧИ

ЦВЕТНИ СЕНДВИЧИ

1 пакување Бриош леб путер мармалад или џем

420