ЕКЛЕРИ СО ФИЛ ОД Ф`СТАЦИ

Состојки

За тестото на еклерите:

За филот:

  • 100 г ф`стаци
  • 100 мл ирски крем ликер
  • 1/4 лажичка зелена прехрамбена боја
  • 230 г крем-сирење
  • 100 г бело чоколадо
  • 250 мл изматен шлаг
  • 50 г шеќер во прав

За глазурата:

  • 150 г бело чоколадо
  • 100 мл слатка павлака
  • 1/4 лажичка црвена прехранбена боја
  • 150 г шеќер во прав

20

90

Подготовка

Во тенџере на оган загрејте ја водата, путерот, солта и кога смесата ќе започне да врие, додадете го брашното. Мешајте додека смесата не се соедини и додавајте ги јајцата едно по едно матејќи убаво помеѓу секое додавање (мешајте убаво за смесата да се соедини иако тоа така не изгледа). Ставете ја смесата во готварски шприц и нанесете ги еклерите во тавче обложено со хартија за печење. Посипете ги сите еклери со шеќер во прав и печете во загреана рерна од 220 степени околу 15 минути, Намалете на 180 и печејќи уште 20-25 минути додека комплетно не бидат испечени. За подготвка на филот: во блендер изблендирајте ги ф'стаците, крем-ликерот и зелената прехрамбена боја. Блендирајте додека не добиете густа смеса. Смесата оставете ја да отстои околу 20-тина минути во ладилник. Во сад со електричен миксер, изматете го крем-сирењето заедно со шеќерот во прав, додадете го растопеното бело чоколадо заедно со смесата со ф'стаци и убаво изматете. Додадете ја изматената шлаг-пена на неколку пати, промешувајќи помеѓу секое додавање. Филот е готов. Изладените еклери пресечете ги на половина, со помош на готварски шприц наполнете ги со филот и потопете ги во глазурата која ќе ја подготвите на тој начин што на пареа ќе ги загреете слатката павлака и белото чоколадо заедно со прехранбената црвена боја и ќе промешате. Сервирајте со чоколаден превлив по желба.
СОЛЕНА ДВОПЕК-ТОРТА

СОЛЕНА ДВОПЕК-ТОРТА

Двопек со сусам (потребно е едно цело пакување и уште 1/4 од друго пакување) 200 g мајонез 2 павлаки 5 јајца 200 g  шунка 100 g кечап 300 g сирење или кашкавал 8 кисели краставички

5-640
ПРАЗНИЧНА ПОГАЧА

ПРАЗНИЧНА ПОГАЧА

500 г Екстра бело брашно тип 400 200 мл млеко 1 белка 50 мл масло за јадење 20 г свеж квасец 1 лажичка шеќер 1 лажичка сол јајце за премачкување сусам и мак за декорација 100 г омекнат путер

6-8180
БУРГЕРИ

БУРГЕРИ

1 пакување Интегрален леб со микс од зрна 500 грама говедско мелено месо 1 мал изрендан морков 1 мал исечкан црвен кромид ½ шолја крем-сирење 1 изрендана тиквичка 1 изматено јајце, презла 1 супена лажица сос од домати 1 супена лажица масло домат исечкан на парчиња

440
ПИЛЕШКА ТОРТА ОД ТОСТ ЛЕБ

ПИЛЕШКА ТОРТА ОД ТОСТ ЛЕБ

1 пакување  Бел леб 1кг сварен пилешки стек 1 шолја мајонез сок и кора од 1 лимон ситно изрендана 80 г растопен путер 80 г рукола крупно исечкана ¾ шолја ситно исечкани зачински билки (магдонос, нане, копар, босилек) сол и бибер

4-630
ВКУСНИ ЗЕМИЧКИ СО ПИЦА ФИЛ

ВКУСНИ ЗЕМИЧКИ СО ПИЦА ФИЛ

500 г Екстра бело брашно тип 400 250 г млеко 50 мл маслиново масло 1/4 свеж квасец прстофат сол 2 лажички шеќер 150 г рендан кашкавал 20 г рендан пармезан 50 мл доматен сос 100 г кулен јајце за премачкување

10-12140
КАНАПЕИ СО ЛОСОС

КАНАПЕИ СО ЛОСОС

СОСТОЈКИ 1 пакување Пченкарeн леб 200 г чаден лосос, или филети лосос испечени и ситно исечкани 5 кисели краставички 3 лажици кисела павлака 2 лажичиња мајонез малку сол малку бибер 1-2 лажици маслиново масло

5-720
Just2Good десерт со банана и малини

Just2Good десерт со банана и малини

420
ДВОПЕК СО ПАРМЕЗАН

ДВОПЕК СО ПАРМЕЗАН

4 парчиња Двопек со сусам 6 лажици рендан пармезан 1 лажица путер 1 лажица сенф 1/2 лажица оригано

215