ЧИЗКЕЈК СО АРОНИЈА

Состојки

За кора:

  • 400 г Брашно за колачи
  • 1/2 лажичка сол
  • 130 г студен путер
  • кора од 1 лимон
  • 70 г шеќер
  • 2 јајца
  • 1 лажица ванила

За фил:

  • 220 г крем-сирење
  • 220 г кисела павлака
  • 100 г шеќер
  • 2 лажици нишесте
  • 2 јајца
  • 1 лажица екстракт од ванила
  • 350 г аронија

10

100

Подготовка

Во длабок сад промешајте ги брашното и солта. Додадете го ладниот путер и втријувајте го во брашното за да добиете смеса како песок. Додадете ја кората од лимон, јајцата и екстрактот од ванила. Замесете тесто и оставете да се стегне во ладилник околу 20-30 минути. Расукајте половина од тестото и во округло тавче со механизам ставете ја кората формирајќи рабови високи околу 5 см. Оставете во ладилник да се излади. Во длабок сад промешајте го заедно крем-сирењето и павлаката. Додадете го шеќерот, нишестето, јајцата, ванилата и добро промешајте. На крајот додадете ја аронијата и префрлете ја смесата со крем-сирење и аронија во тестото. Врз филот издробете ја другата половина од тестото. Печете во загреана рерна на 170 степени околу 60-70 минути.
КОЛАЧ СО АФИОН

КОЛАЧ СО АФИОН

4 чаши Пекарско брашно тип 500 2 чаши млеко 2 чаши шеќер 2 чаши масло за јадење 100г афион во зрно 1 ќесичка ванилин шеќер 1 ќесичка прашок за печиво

6-850
МЛЕЧНА КИФЛА

МЛЕЧНА КИФЛА

1кг Екстра бело брашно тип 400 500мл млеко 40г квасец 200мл масло за јадење 100г шеќер 1 мало лажиче сол

90
БИСКОТИ

БИСКОТИ

230 г Екстра бело брашно тип 400 150 г шеќер 120 мл масло за јадење 2 јајца кора од 1 лимон неколку капки екстракт од бадем 100 г цели бадеми 100 г суво грозјe 2 лажички прашок за печиво малку сол 1 јајце, изматено за премачкување

680
КРОСТАТА (CROSTATTA)

КРОСТАТА (CROSTATTA)

350 г Екстра бело брашно тип 400 250 г нерастопен путер исечкан на коцки 1 жолчка 100 г шеќер во прав 30-40 мл студена вода 1 тегла џем од кајсии

6120
ЛИСНАТА ПИТА СО КАЈСИИ

ЛИСНАТА ПИТА СО КАЈСИИ

За тесто: 300 г Брашно за колачи 125 мл кисела вода 2 лажици масло за јадење прстофат сол 150 г путер или маргарин За фил: 1 тегла компот од кајсии (само половинки убаво исушени со помош на кујнски бришач) 3 лажици џем од кајсии 2 лажици шеќер 1 жолчка изматена со 1 лажичка млеко за […]

690
ПАЛАЧИНКИ СО ПИРЕ ОД ТИКВА

ПАЛАЧИНКИ СО ПИРЕ ОД ТИКВА

150 г Брашно за колачи 180 мл млеко 100 мл пире од тиква 1 јајце 2 лажици шеќер 1 лажичка цимет 1 лажичка мелен ѓумбир слатка павлака за декорација

620
ЛИМЕТА ТОРТИЧКИ

ЛИМЕТА ТОРТИЧКИ

2 пакувања Сендвич колачиња со ванила фил 75 мл свежо цеден сок од лимета  100 мл кондензирано млеко  230 гр крем-сирење  55 гр растопен путер  150 гр слатка павлака (плус за декорација).

1230
Жито Лукс рецепт – Just 2 Good чиа пудинг

Жито Лукс рецепт – Just 2 Good чиа пудинг

3240