ЧИЗКЕЈК СО АРОНИЈА

Состојки

За кора:

  • 400 г Брашно за колачи
  • 1/2 лажичка сол
  • 130 г студен путер
  • кора од 1 лимон
  • 70 г шеќер
  • 2 јајца
  • 1 лажица ванила

За фил:

  • 220 г крем-сирење
  • 220 г кисела павлака
  • 100 г шеќер
  • 2 лажици нишесте
  • 2 јајца
  • 1 лажица екстракт од ванила
  • 350 г аронија

10

100

Подготовка

Во длабок сад промешајте ги брашното и солта. Додадете го ладниот путер и втријувајте го во брашното за да добиете смеса како песок. Додадете ја кората од лимон, јајцата и екстрактот од ванила. Замесете тесто и оставете да се стегне во ладилник околу 20-30 минути. Расукајте половина од тестото и во округло тавче со механизам ставете ја кората формирајќи рабови високи околу 5 см. Оставете во ладилник да се излади. Во длабок сад промешајте го заедно крем-сирењето и павлаката. Додадете го шеќерот, нишестето, јајцата, ванилата и добро промешајте. На крајот додадете ја аронијата и префрлете ја смесата со крем-сирење и аронија во тестото. Врз филот издробете ја другата половина од тестото. Печете во загреана рерна на 170 степени околу 60-70 минути.
ТАВА СО КОЛБАСИ

ТАВА СО КОЛБАСИ

СОСТОЈКИ 1 пакување Интегрален леб со сончоглед 3 парчиња колбаси, ситно исечкани на коцки 2 лажици маслиново масло 1 средна главица кромид ситно исечкана 2 чешниња лук ½ лажичка сува жалфија или нане 500 мл пилешки булјон 200 г рендан кашкавал сол и мелен црн пипер

430
КОЛАЧ ОД ЛИМОН И ШУМСКО ОВОШЈЕ

КОЛАЧ ОД ЛИМОН И ШУМСКО ОВОШЈЕ

За бисквит основата:  250 гр издробени Меки колачиња со чоко парчиња 6 лажици растопен путер  25 гр шеќер  кора од еден лимон. За фил: 2 жолчки  150 мл кондензирано млеко  30 мл свеж сок од лимон  1 лажичка рендана кора од лимон  170 гр мешано шумско овошје

1235
СОЛЕНА ДВОПЕК-ТОРТА

СОЛЕНА ДВОПЕК-ТОРТА

Двопек со сусам (потребно е едно цело пакување и уште 1/4 од друго пакување) 200 g мајонез 2 павлаки 5 јајца 200 g  шунка 100 g кечап 300 g сирење или кашкавал 8 кисели краставички

5-640
ДВОПЕК СО ПАРМЕЗАН

ДВОПЕК СО ПАРМЕЗАН

4 парчиња Двопек со сусам 6 лажици рендан пармезан 1 лажица путер 1 лажица сенф 1/2 лажица оригано

215
КРЕМАСТИ КОЛАЧИЊА

КРЕМАСТИ КОЛАЧИЊА

За кори: 500 г Брашно за колачи 200 г омекнат путер на собна температура 130 г шеќер во прав 3 лажици мед За фил: 120 г Палента 750 мл млеко 100 г шеќер 2 ќесички пудинг 500 мл млеко 5 лажици шеќер 100 г омекнат путер 1 лажичка екстракт од ванила 2 лажици сок од […]

1290
Цимет ролнички

Цимет ролнички

За тесто: 400 г Брашно за колачи 3 лажици шеќер 100 мл млеко 3 лажици путер 1 јајце За фил: 3 лажици путер 5 лажици цимет 200 г кафеав шеќер

12-1645
НОВОГОДИШНИ БРАУНИС

НОВОГОДИШНИ БРАУНИС

180 г Екстра бело брашно тип 400 1 лажичка сол 1 лажичка прашок за печиво 1 лажичка екстракт од ванила 1 лажичка инстант кафе 100 г какао 4 јајца 250 г путер 350 г шеќер 250 г растопено чоколадо За декорација: Перечиња глазура од шеќер во прав и сок од лимон прехрамбена црвена боја

1245
Ванила куглоф

Ванила куглоф

За пандишпан: 500 г Брашно за колачи 400 г шеќер 250 г путер 4 јајца 300 мл млеко 1 пакетче ванилин шеќер кора од лимон и портокал ореви и кандирано овошје по желба

8-1080