ЧИЗКЕЈК СО АРОНИЈА

Состојки

За кора:

  • 400 г Брашно за колачи
  • 1/2 лажичка сол
  • 130 г студен путер
  • кора од 1 лимон
  • 70 г шеќер
  • 2 јајца
  • 1 лажица ванила

За фил:

  • 220 г крем-сирење
  • 220 г кисела павлака
  • 100 г шеќер
  • 2 лажици нишесте
  • 2 јајца
  • 1 лажица екстракт од ванила
  • 350 г аронија

10

100

Подготовка

Во длабок сад промешајте ги брашното и солта. Додадете го ладниот путер и втријувајте го во брашното за да добиете смеса како песок. Додадете ја кората од лимон, јајцата и екстрактот од ванила. Замесете тесто и оставете да се стегне во ладилник околу 20-30 минути. Расукајте половина од тестото и во округло тавче со механизам ставете ја кората формирајќи рабови високи околу 5 см. Оставете во ладилник да се излади. Во длабок сад промешајте го заедно крем-сирењето и павлаката. Додадете го шеќерот, нишестето, јајцата, ванилата и добро промешајте. На крајот додадете ја аронијата и префрлете ја смесата со крем-сирење и аронија во тестото. Врз филот издробете ја другата половина од тестото. Печете во загреана рерна на 170 степени околу 60-70 минути.
 ЧОКОЛАДНИ КОЦКИ

 ЧОКОЛАДНИ КОЦКИ

3 пакувања Сендвич колачиња со какао и со ванила фил 100 г растопен путер 350 мл слатка павлака или 3 ќесички шлаг изматени со 350 мл млеко 150 г бело чоколадо растопено на пареа 1 пакетче желатин (растворен во мал сад со 4 лажици вода, а потоа растопен на пареа) 1 лажичка ванила 50 г […]

1240
Колач со кандирано овошје

Колач со кандирано овошје

225 г Брашно за колачи 150 г путер 140 г шеќер 2 јајца 100 мл млеко кандирано овошје по желба

8-1060
ДОМАШНА ПИТА

ДОМАШНА ПИТА

За тесто: 700г Сенаменско брашно 380-400мл вода 10г шеќер 300г брашно за посип 20мл масло за јадење 300мл зејтин за попрскување 10г свеж квасец 15г сол Фил по желба.

890
Торта со моркови и маскарпоне

Торта со моркови и маскарпоне

За пандишпан: 300 г Брашно за колачи 250 г шеќер 200 мл масло за јадење 4 јајца 400 г млади моркови 3 лажички цимет За крем: 170 г путер 500 г сирење маскарпоне 300 г шеќер во прав 1 лажица екстракт од ванила

8-10100
СЛАДОК ДВОПЕК

СЛАДОК ДВОПЕК

12 парчиња Двопек со сусам и просо 2 мали шолји сок од брусница 1/2 мала шолја вода 125 g шеќер 1 ќесичка цимет 1 парче кора од лимон 2 лажици густин 2 лажици бадеми 2 лажици суво грозјеД

625
ПАЛАЧИНКИ СО ПИРЕ ОД ТИКВА

ПАЛАЧИНКИ СО ПИРЕ ОД ТИКВА

150 г Брашно за колачи 180 мл млеко 100 мл пире од тиква 1 јајце 2 лажици шеќер 1 лажичка цимет 1 лажичка мелен ѓумбир слатка павлака за декорација

620
БРЗИ БРУСКЕТИ

БРЗИ БРУСКЕТИ

8 парчиња Двопек со сусам 4 чешниња лук 2 лажици маслиново масло 4 црвени печени пиперки 200 g сирење магдонос

410
КОЛАЧ СО ДВОПЕК И КАЈСИИ

КОЛАЧ СО ДВОПЕК И КАЈСИИ

15 парчиња Двопек со сусам и просо 1 конзерва компот од кајсии 125 g путер 125 g шеќер 3 јајца 100 g брашно, малку сол 2 лажици прашок за печиво 100 g мармалад од кајсии неколку бадеми за декорирање

660