ЧОКОЛАДНИ КОЦКИ

Состојки

  • 3 пакувања Сендвич колачиња со какао и со ванила фил
  • 100 г растопен путер
  • 350 мл слатка павлака или 3 ќесички шлаг изматени со 350 мл млеко
  • 150 г бело чоколадо растопено на пареа
  • 1 пакетче желатин (растворен во мал сад со 4 лажици вода, а потоа растопен на пареа)
  • 1 лажичка ванила
  • 50 г шеќер во прав
  • 150 г чоколадо за готвење
  • 350 мл млеко

12

40

Подготовка

Едно од пакувањата со сендвич-колачињата измелете го во ситни трошки. Додадете го растопениот путер и целата смеса добро промешајте ја. Натапкајте ја смесата во тавче 20 х 20 см. Оставете да се стегне додека го подготвувате филот. Фил: Во длабок сад изматете ја слатката павлака (или шлагот) и во неа додадете го растопеното бело чоколадо, како и второто пакување со колачиња кои грубо ќе ги искршите. Додадете ја ванилата, шеќерот во прав и растопениот желатин. Добро промешајте со помош на шпатула или жица за матење и смесата претурете ја во калапот со подлогата од сендвич-колачиња. На крајот, на пареа, растопете го чоколадото за готвење со млекото и полејте ја глазурата одозгора по целата површина. Од третото пакување колачиња исечете половинки и декорирајте ги коцките. Совет: за да ги исечете во форма на коцки, откако ќе се стегне чоколадото, загрејте нож на рингла и внимателно пресечете.
КИШ

КИШ

За тесто: 350 г Екстра бело брашно тип 400 1 лажичка сол 240 г ладен путер исечкан на коцки 50-60 мл студена вода За фил: 250 г исечкана сланина на коцки 2 лажици маслиново масло 1 средна главица кромид ситно исечкана 3 јајца 2 жолчки 270 мл неутрална павлака 1 лажичка сол 1 лажичка мелен […]

6120
КОЛАЧ СО АФИОН

КОЛАЧ СО АФИОН

4 чаши Пекарско брашно тип 500 2 чаши млеко 2 чаши шеќер 2 чаши масло за јадење 100г афион во зрно 1 ќесичка ванилин шеќер 1 ќесичка прашок за печиво

6-850
ПИЛЕШКА ТОРТА ОД ТОСТ ЛЕБ

ПИЛЕШКА ТОРТА ОД ТОСТ ЛЕБ

1 пакување  Бел леб 1кг сварен пилешки стек 1 шолја мајонез сок и кора од 1 лимон ситно изрендана 80 г растопен путер 80 г рукола крупно исечкана ¾ шолја ситно исечкани зачински билки (магдонос, нане, копар, босилек) сол и бибер

4-630
СЕНДВИЧ РАЖЕНЧИЊА

СЕНДВИЧ РАЖЕНЧИЊА

СОСТОЈКИ 1 пакување Пченкарен леб неколку шери домати парчиња кашкавал мисиркина мартадела свежи листови марула

4-615
СЛАДОК КОЛАЧ СО ТИКВИЧКА

СЛАДОК КОЛАЧ СО ТИКВИЧКА

300 г Екстра бело брашно тип 400 2 лажички сода бикарбона ½ лажичка сол 1 лажичка цимет ½ лажичка мелен сув ѓумбир ½ лажичка мускатно оревче малку мелено каранфилче 3 јајца 120 г пире од моркови (сварени и испасирани моркови) 150 г шеќер 120 мл масло за јадење (или растопен путер) 60 мл водa 1 […]

6-860
Жито Лукс рецепт – Солена торта со интегрален леб на парчиња

Жито Лукс рецепт – Солена торта со интегрален леб на парчиња

4-615
БРЗА ПИТА СО ШУНКА, СПАНАЌ И КАШКАВАЛ

БРЗА ПИТА СО ШУНКА, СПАНАЌ И КАШКАВАЛ

СОСТОЈКИ 150 г Пченкарно брашно 100 г Екстра бело брашно тип 400 4 јајца 100 мл масло за јадење 150 мл млеко 2 лажички прашок за печиво (1 пакетче) 200 г спанаќ, измиен и исечкан 150 г кашкавал, исечкан на коцки 200 г шунка, исечкана на коцки 1 лажичка сол 2 лажици кисело млеко или […]

4-660
„ПРЕВРТЕНИ“ МАФИНИ СО ЧОКОЛАДО

„ПРЕВРТЕНИ“ МАФИНИ СО ЧОКОЛАДО

За тесто: 180 г Брашно за колачи прстофат сол 60 мл врела вода 1 лажичка инстант кафе 60 г какао 60 мл кисела павлака 60 мл млеко 150 г омекнат путер 200 г шеќер 2 јајца 1 лажица екстракт од ванила За чоколадниот крем: 100 г чоколадо 100 мл млеко 40 г путер на собна […]

640