ЧОКОЛАДНИ БРАУНИС

Состојки

  • 200 г Брашно за колачи
  • 1 лажичка сол
  • 450 г чоколадо за готвење
  • 1 лажичка инстант кафе
  • 400 г растопен путер
  • 7 јајца
  • 300 г шеќер

За декорација:

  • 100 г омекнат путер
  • зелена прехранбена боја
  • 50 г шеќер во прав

15

50

Подготовка

Во тавче на оган растопете го чоколадото и путерот заедно. Додадете го инстант кафето и тргнете на страна. Додавајте ги јајцата едно по едно и промешајте. Додадете го и шеќерот и повторно промешајте. Додадете го Брашното за колачи и солта. Добро промешајте ја целата смеса и претурете ја во тавче за печење. Печете во загреана рерна на 190 степени, околу 15-20 минути. Оставете комплетно да се излади целата смеса и пресечете триаголници. Во сад со електричен миксер изматете го путерот со шеќерот во прав и прехрамбената боја. Декорирајте ги елките и сервирајте.
ГАЛЕТ СО ДОМАТИ И КИСЕЛА ПАВЛАКА

ГАЛЕТ СО ДОМАТИ И КИСЕЛА ПАВЛАКА

За тесто: 270 г Екстра бело брашно тип 400 1 лажичка шеќер 1 лажичка сол 200 г ладен путер 100 мл ладна вода За фил: 2-3 домати 300 г кисела павлака сув или свеж копар, ситно исечкан 1 чешне лук 100 г ситно изрендан кашкавал маслиново масло 1 јајце за премачкување

2-460
СОЛЕНИ СУСАМ-БОМБИЧКИ

СОЛЕНИ СУСАМ-БОМБИЧКИ

За тесто: 500г Сенаменско брашно 2 јајца (1 цело јајце +1 жолчка за тесто) 2 лажички сол 1 супена лажичка рум или коњак 4 лажички прашок за печиво 1 маргарин за готвење 1 филџан кисело млеко 1 филџан масло за јадење За декорација: Белка од 1 јајце половина лажиче сол 100г сусам

45
Mини пити

Mини пити

За тесто: 350 г Екстра бело брашно тип 400 1 лажичка сол240 г путер исечкан на коцки 50-60 мл студена вода. За фил: 1 тиквичка 1 главица кромид 1 пиперка 1 модар домат 1 домат 2 лажици маслиново масло 1 чешне лук 1 лажица мешан сув зеленчук малку мајчина душичка сол и бибер.

4120
Лимон колач

Лимон колач

За пандишпан: 180 г Брашно за колачи малку сол 1 лажица сок од лимон 60 мл маслиново масло 250 мл кисела павлака 2 јајца 2 лажички мајчина душичка 3 лажици кора од лимон 150 г шеќер. За глазура: 100 г шеќер во прав 4 лажици лимон свеж лимон и листови мајчина душичка.

8-1060
МИЛИБРОД

МИЛИБРОД

250 г Екстра бело брашно тип 400 1 лажичка сол 125 г маргарин на собна температура 70 мл вода За фил: 2 тиквички 2 модри патлиџани 1 домат 200 г свежи шампињони 400 мл доматен сос 1 главица кромид 2 чешниња лук сол и мелен црн пипер по вкус

6-8110
ПАЛЕНТА СО ДОМАТИ

ПАЛЕНТА СО ДОМАТИ

250 г Палента 1 л млеко малку вода мускатно оревче 2 лажици маслиново масло 100 г кромид 2 чешниња лук 60-100 г трапист кашкавал малку сол црн пипер 1/2 л доматно пире

430
ТЕГНЕТА ПИТА СО ПРАЗ

ТЕГНЕТА ПИТА СО ПРАЗ

700 г Екстра бело брашно тип 400 350 мл млака вода ¼ од квасец прстофат сол 100 мл масло за јадење За фил 3 страка праз, ситно исечкан 2 лажици масло за јадење 1 јајце 200 г урда или дробено сирење

6-860
СЕНДВИЧИ СО ПОХОВАН ПИЛЕШКИ СТЕК

СЕНДВИЧИ СО ПОХОВАН ПИЛЕШКИ СТЕК

СОСТОЈКИ За два сендвичи: 4 парчиња Пченкарен леб 2 парчиња пилешки стек 1 јајце лебни трошки Жито Лукс 8 парчиња кашкавал чедар неколку паричња (кругови) домати листови зелена салата 1 авокадо 1/2 главица кромид 1/2 домат ситно исечкан сок од 1/2 лимон 1 лажичка букова сол сол и мелен црн пипер по вкус

225