ЧОКОЛАДНИ БРАУНИС

Состојки

  • 200 г Брашно за колачи
  • 1 лажичка сол
  • 450 г чоколадо за готвење
  • 1 лажичка инстант кафе
  • 400 г растопен путер
  • 7 јајца
  • 300 г шеќер

За декорација:

  • 100 г омекнат путер
  • зелена прехранбена боја
  • 50 г шеќер во прав

15

50

Подготовка

Во тавче на оган растопете го чоколадото и путерот заедно. Додадете го инстант кафето и тргнете на страна. Додавајте ги јајцата едно по едно и промешајте. Додадете го и шеќерот и повторно промешајте. Додадете го Брашното за колачи и солта. Добро промешајте ја целата смеса и претурете ја во тавче за печење. Печете во загреана рерна на 190 степени, околу 15-20 минути. Оставете комплетно да се излади целата смеса и пресечете триаголници. Во сад со електричен миксер изматете го путерот со шеќерот во прав и прехрамбената боја. Декорирајте ги елките и сервирајте.
Ванила куглоф

Ванила куглоф

За пандишпан: 500 г Брашно за колачи 400 г шеќер 250 г путер 4 јајца 300 мл млеко 1 пакетче ванилин шеќер кора од лимон и портокал ореви и кандирано овошје по желба

8-1080
БРЗИ БРУСКЕТИ

БРЗИ БРУСКЕТИ

8 парчиња Двопек со сусам 4 чешниња лук 2 лажици маслиново масло 4 црвени печени пиперки 200 g сирење магдонос

410
Сендвич со крем-сирење, месо од мисирка и марула

Сендвич со крем-сирење, месо од мисирка и марула

8 парчиња Бел леб 8 парчиња варено мисиркино месо (нискокалорично) 100г крем сирење маслиново масло 1 домат, исечкан на мали парчиња 1 лажица ситно исечкан магдонос сол и свежо мелен бибер 4 листа марула

410
БИСКОТИ

БИСКОТИ

230 г Екстра бело брашно тип 400 150 г шеќер 120 мл масло за јадење 2 јајца кора од 1 лимон неколку капки екстракт од бадем 100 г цели бадеми 100 г суво грозјe 2 лажички прашок за печиво малку сол 1 јајце, изматено за премачкување

680
ФРАНЦУСКИ СЕНДВИЧ „CROQUE – MONSIEUR“

ФРАНЦУСКИ СЕНДВИЧ „CROQUE – MONSIEUR“

СОСТОЈКИ 1 пакување Бриош леб 250 мл бешамел сос 10-тина парчиња шунка 10-15 парчиња кашкавал 200 г рендан кашкавал мелен црн пипер по вкус

450
ПЧЕНКАРНИ МАФИНИ

ПЧЕНКАРНИ МАФИНИ

1 шолја 275 г Пченкарно брашно 1 шолја бело брашно 1/4 шолја шеќер 1 лажичка прашок за печиво 1 лажичка сол 2 јајца 12 лажици исцедена пченка во зрно 1 1/4 шолја млеко 1/4 шолја масло за јадење

635
ЦЕЗАР САЛАТА

ЦЕЗАР САЛАТА

2 парчиња Двопек со сусам 200 g бело пилешко месо (стек) 30 g пармезан 3 чешниња лук зелена салата 2-4 чери домати сок од 1 лимон павлака мајонез маслиново масло сол бибер

220
Жито Лукс рецепт – Лосос со интегрален леб

Жито Лукс рецепт – Лосос со интегрален леб

320