- 200 г Брашно за колачи
- 1 лажичка сол
- 450 г чоколадо за готвење
- 1 лажичка инстант кафе
- 400 г растопен путер
- 7 јајца
- 300 г шеќер
За декорација:
- 100 г омекнат путер
- зелена прехранбена боја
- 50 г шеќер во прав
Состојки
За декорација:
Подготовка
СОСТОЈКИ 1 векна Интегрален леб со сончоглед 500 г сечкани шампињони 200 г сечкан вргањ 100 г цели јатки ореви 1 главица ситно исечкан кромид 5 лажици доматен сос 2 средни моркови 1 лажица сечкан магдонос 2 лажици маслиново масло 1 среден компир, изрендан 2 лажички мешан сув зеленчук 500 мл булјон од зеленчук
270 г Екстра бело брашно тип 400 20 г какао 20 г нишесте 1 прашок за печиво 200 г путер 100 г шеќер во прав 1 банана 5 јајца 1 лажичка екстракт од ванила 3 круши
За лазања листови: 200 г Екстра бело брашно тип 400 2 јајца 2-3 лажици маслиново масло сол по вкус За сос: 1 главица кромид 400 г мелено месо 2 чешниња лук ситно исечкани (по желба) 200 мл доматен сос 1 50 мл бешамел сос со кашкавал маслиново масло по вкус 50 г путер сол и […]
9 парчиња Двопек со сусам и просо 40 g путер 135 g шеќер 400 g несолено свежо сирење рендана кора од лимон 1 лажица лимонов сок 1 јајце мармалад од јагоди
За пандишпан: 170 г Брашно за колачи 1 лажичка сол 2 лажици какао 80 мл мед 80 мл масло за готвење 2 лажички оцет 1 пакетче ванилин шеќер 180 мл млеко За сос со вишни: 200 г вишни 100 г шеќер кора и сок од 1/2 портокал 2 лажици нишесте За чоколадна глазура: 100 г […]
За тесто 1 пакување Двопек со сусам и просо 4 јајца 1 прашок за печиво 1 шолја шеќер 1 шолја масло за јадење 1 шолја ореви 1 шолја павлака За фил (шербет) 800 g шеќер 2 шолји вода 1 ќесичка ванилин шеќер За глазура: 1 шлаг крем или слатка павлака
За пита лепчиња: 500 г Екстра бело брашно тип 400 250 мл млака вода прстофат сол 1 прашок за печиво За фил: 1 конзерва црвен грав 60 г кисела павлака 50 г фета сирење 30 г пченка 2 лажички свеж копар ситно исечкан 1 чешне лук 1 лажица свеж сок од лимон сол по вкус […]