ЧОКОЛАДНА ТОРТА

Состојки

За пандишпани:

За фил:

  • 400 мл млеко
  • 6 жолчки
  • 10 лажици шеќер
  • 1 пудинг од чоколадо
  • 200 г омекнат путер
  • малку рум

За декорација и вториот фил:

  • 2 ќесички шлаг-пена
  • 250 г млеко,
  • 2 лажици какао
  • 1 лажичка екстракт од ванила
  • 2 лажици шеќер во прав

За наросување:

  • 150 г мелени ореви

12

120

Подготовка

Изматете ги белките заедно со шеќерот и ванилата. Потоа постепено кога ќе се добие цврст снег, додадете ги брашното и мелените ореви. Префрлете ја смесата во голема правоаголна тава обложена со хартија. Печете 15-20 минути на 180 степени. Отстранете ја хартијата за печење и поделете го пандишпанот на 3 еднакви дела и оставете комплетно да се излади. Во тенџере на оган загрејте го млекото, а во сад настрана, промешајте ги заедно жолчките, шеќерот, пудингот од чоколадо и румот. Кога млекото ќе започне да врие додајте ја чоколадната смеса во тенџерето и мешајте со жица за матење додека не се згусне. Целата смеса поминете ја низ мрежна цедалка и покријте со хартија за свежа храна за да не се формира кора. Кога филот комплетно ќе биде изладен, изматете го со миксер, а потоа додадете го и омекнатиот путер и матете додека смесата комплетно не се соедини. Во друг сад со мискер изматете ги заедно кесичките за шлаг-пена, млекото, какаото, екстрактот од ванила и шеќерот во прав. Матете додека не добиете густ фил. Филувајте ја тортата така што на првиот пандишпан ќе ставите од првиот чоколаден фил со путер, потоа наросете ореви, па од вториот фил. Наредете го вториот пандишпан, црниот фил, наросете ореви и светлиот фил. Последната кора нанесете ја врз светлиот фил и декорирајте ја целата торта со црниот фил. Декорирајте и со малку од светлиот фил, нанесете слатко од цреши и мелени ореви.
АМЕРИКАНСКА ПИТА СО ПРАСКИ

АМЕРИКАНСКА ПИТА СО ПРАСКИ

300 г Eкстра бело брашно тип 400 1 лажичка сол 3 лажички шеќер 250 г омекнат путер 80 мл студена вода За фил: 5 свежи и тврди праски 3 лажици шеќер 2 лажици пудинг од ванила

4-680
ЧОКОЛАДНИ БОМБИЦИ

ЧОКОЛАДНИ БОМБИЦИ

СОСТОЈКИ 1 пакување Kолачиња со какао и чоколадни парчиња 100 г кокос 3 лажички какао 5 лажици мед 5 лажици растопен путер или маргарин прстофат сол 1 лажичка кафеав шеќер сок од свеж портокал околу 10-30 мл шеќер во прав за декорација

3030
БУРГЕРИ

БУРГЕРИ

400 г Екстра бело брашно тип 400 2 пакетчиња сув квасец 2 лажици шеќер 2 лажички сол 180 мл млака вода 2 јајца 2 лажици маслиново масло За плескавици: 1 ситно исечкана главица кромид 1 чешне лук, ситно исечкано 2 лажици паста од домати 1 лажица сенф 1 јајце 1 лажица оригано 1 лажица мајчина […]

5-7140
КОЛАЧ СО ДВОПЕК И КАЈСИИ

КОЛАЧ СО ДВОПЕК И КАЈСИИ

15 парчиња Двопек со сусам и просо 1 конзерва компот од кајсии 125 g путер 125 g шеќер 3 јајца 100 g брашно, малку сол 2 лажици прашок за печиво 100 g мармалад од кајсии неколку бадеми за декорирање

660
ЧИЗКЕЈК СО ДВОПЕК И ЈАГОДИ

ЧИЗКЕЈК СО ДВОПЕК И ЈАГОДИ

9 парчиња Двопек со сусам и просо 40 g путер 135 g шеќер 400 g несолено свежо сирење рендана кора од лимон 1 лажица лимонов сок 1 јајце мармалад од јагоди

НОВОГОДИШНИ БРАУНИС

НОВОГОДИШНИ БРАУНИС

180 г Екстра бело брашно тип 400 1 лажичка сол 1 лажичка прашок за печиво 1 лажичка екстракт од ванила 1 лажичка инстант кафе 100 г какао 4 јајца 250 г путер 350 г шеќер 250 г растопено чоколадо За декорација: Перечиња глазура од шеќер во прав и сок од лимон прехрамбена црвена боја

1245
Жито Лукс рецепт – Just 2 Good чиа пудинг

Жито Лукс рецепт – Just 2 Good чиа пудинг

3240
КИШ СО ПРАЗ И КАШКАВАЛ

КИШ СО ПРАЗ И КАШКАВАЛ

За тесто: 250 г Екстра бело брашно тип 400 1 лажичка сол 125 г путер 60 мл вода 1 јајце За фил: 250 г праз 2 лажици путер 150 г рендан кашкавал 360 мл неутрална павлака 4 јајца 1 лажица сол

6-8180