ЧОКОЛАДНА ТОРТА

Состојки

За пандишпани:

За фил:

  • 400 мл млеко
  • 6 жолчки
  • 10 лажици шеќер
  • 1 пудинг од чоколадо
  • 200 г омекнат путер
  • малку рум

За декорација и вториот фил:

  • 2 ќесички шлаг-пена
  • 250 г млеко,
  • 2 лажици какао
  • 1 лажичка екстракт од ванила
  • 2 лажици шеќер во прав

За наросување:

  • 150 г мелени ореви

12

120

Подготовка

Изматете ги белките заедно со шеќерот и ванилата. Потоа постепено кога ќе се добие цврст снег, додадете ги брашното и мелените ореви. Префрлете ја смесата во голема правоаголна тава обложена со хартија. Печете 15-20 минути на 180 степени. Отстранете ја хартијата за печење и поделете го пандишпанот на 3 еднакви дела и оставете комплетно да се излади. Во тенџере на оган загрејте го млекото, а во сад настрана, промешајте ги заедно жолчките, шеќерот, пудингот од чоколадо и румот. Кога млекото ќе започне да врие додајте ја чоколадната смеса во тенџерето и мешајте со жица за матење додека не се згусне. Целата смеса поминете ја низ мрежна цедалка и покријте со хартија за свежа храна за да не се формира кора. Кога филот комплетно ќе биде изладен, изматете го со миксер, а потоа додадете го и омекнатиот путер и матете додека смесата комплетно не се соедини. Во друг сад со мискер изматете ги заедно кесичките за шлаг-пена, млекото, какаото, екстрактот од ванила и шеќерот во прав. Матете додека не добиете густ фил. Филувајте ја тортата така што на првиот пандишпан ќе ставите од првиот чоколаден фил со путер, потоа наросете ореви, па од вториот фил. Наредете го вториот пандишпан, црниот фил, наросете ореви и светлиот фил. Последната кора нанесете ја врз светлиот фил и декорирајте ја целата торта со црниот фил. Декорирајте и со малку од светлиот фил, нанесете слатко од цреши и мелени ореви.
Лимон колач

Лимон колач

За пандишпан: 180 г Брашно за колачи малку сол 1 лажица сок од лимон 60 мл маслиново масло 250 мл кисела павлака 2 јајца 2 лажички мајчина душичка 3 лажици кора од лимон 150 г шеќер. За глазура: 100 г шеќер во прав 4 лажици лимон свеж лимон и листови мајчина душичка.

8-1060
ТОРТА БЕЗ ПЕЧЕЊЕ

ТОРТА БЕЗ ПЕЧЕЊЕ

СОСТОЈКИ 4 пакувања Сендвич колачиња со какао и со ванила фил  170 г растопен путер 500 мл слатка павлака 200 г растопено бело чоколадо за готвење 150 г сирење маскарпоне 50 г шеќер во прав 1 лажичка екстракт од ванила 150 мл слатка павлака за декорација шарени мрвици за декорација

15120
ПОСЕН ТАРТ СО ЗЕЛЕНЧУК

ПОСЕН ТАРТ СО ЗЕЛЕНЧУК

250 г Екстра бело брашно тип 400 1 лажичка сол 125 г маргарин на собна температура 70 мл вода За фил: 2 тиквички 2 модри патлиџани 1 домат 200 г свежи шампињони 400 мл доматен сос 1 главица кромид 2 чешниња лук сол и мелен црн пипер по вкус

4-660
МЛЕЧНА КИФЛА

МЛЕЧНА КИФЛА

1кг Екстра бело брашно тип 400 500мл млеко 40г квасец 200мл масло за јадење 100г шеќер 1 мало лажиче сол

90
БРЗИ БРУСКЕТИ

БРЗИ БРУСКЕТИ

8 парчиња Двопек со сусам 4 чешниња лук 2 лажици маслиново масло 4 црвени печени пиперки 200 g сирење магдонос

410
СОЛЕНА ДВОПЕК-ТОРТА

СОЛЕНА ДВОПЕК-ТОРТА

Двопек со сусам (потребно е едно цело пакување и уште 1/4 од друго пакување) 200 g мајонез 2 павлаки 5 јајца 200 g  шунка 100 g кечап 300 g сирење или кашкавал 8 кисели краставички

5-640
РОЛАТ СО РОГАЧ

РОЛАТ СО РОГАЧ

500 г Екстра бело брашно тип 400 50 г шеќер 1 кесичка сув квасец 2 лажици кора од лимон прстофат сол 250 мл млеко 50 г растопен путер 2 жолчки За фил: 120 г рогач 200 мл млеко 100 г сецкани суви смокви 1 лажица рендана кора од лимон прстофат каранфилче во прав 1/2 лажица […]

6-8140
ПОСНИ КИФЛИЧКИ

ПОСНИ КИФЛИЧКИ

500 г Екстра бело брашно тип 400 200 мл млака вода 10 г свеж квасец сол по вкус 2 лажици шеќер 60 мл масло за јадење сусам маргарин за премачкување

8-10120