ЧОКОЛАДНА ТОРТА

Состојки

За пандишпани:

За фил:

  • 400 мл млеко
  • 6 жолчки
  • 10 лажици шеќер
  • 1 пудинг од чоколадо
  • 200 г омекнат путер
  • малку рум

За декорација и вториот фил:

  • 2 ќесички шлаг-пена
  • 250 г млеко,
  • 2 лажици какао
  • 1 лажичка екстракт од ванила
  • 2 лажици шеќер во прав

За наросување:

  • 150 г мелени ореви

12

120

Подготовка

Изматете ги белките заедно со шеќерот и ванилата. Потоа постепено кога ќе се добие цврст снег, додадете ги брашното и мелените ореви. Префрлете ја смесата во голема правоаголна тава обложена со хартија. Печете 15-20 минути на 180 степени. Отстранете ја хартијата за печење и поделете го пандишпанот на 3 еднакви дела и оставете комплетно да се излади. Во тенџере на оган загрејте го млекото, а во сад настрана, промешајте ги заедно жолчките, шеќерот, пудингот од чоколадо и румот. Кога млекото ќе започне да врие додајте ја чоколадната смеса во тенџерето и мешајте со жица за матење додека не се згусне. Целата смеса поминете ја низ мрежна цедалка и покријте со хартија за свежа храна за да не се формира кора. Кога филот комплетно ќе биде изладен, изматете го со миксер, а потоа додадете го и омекнатиот путер и матете додека смесата комплетно не се соедини. Во друг сад со мискер изматете ги заедно кесичките за шлаг-пена, млекото, какаото, екстрактот од ванила и шеќерот во прав. Матете додека не добиете густ фил. Филувајте ја тортата така што на првиот пандишпан ќе ставите од првиот чоколаден фил со путер, потоа наросете ореви, па од вториот фил. Наредете го вториот пандишпан, црниот фил, наросете ореви и светлиот фил. Последната кора нанесете ја врз светлиот фил и декорирајте ја целата торта со црниот фил. Декорирајте и со малку од светлиот фил, нанесете слатко од цреши и мелени ореви.
ЛИМЕТА ТОРТИЧКИ

ЛИМЕТА ТОРТИЧКИ

2 пакувања Сендвич колачиња со ванила фил 75 мл свежо цеден сок од лимета  100 мл кондензирано млеко  230 гр крем-сирење  55 гр растопен путер  150 гр слатка павлака (плус за декорација).

1230
Сендвич со крем-сирење, месо од мисирка и марула

Сендвич со крем-сирење, месо од мисирка и марула

8 парчиња Бел леб 8 парчиња варено мисиркино месо (нискокалорично) 100г крем сирење маслиново масло 1 домат, исечкан на мали парчиња 1 лажица ситно исечкан магдонос сол и свежо мелен бибер 4 листа марула

410
Жито Лукс рецепт – Сендвич на твојот ден

Жито Лукс рецепт – Сендвич на твојот ден

420
ПИЦА – ВЕНЕЦ

ПИЦА – ВЕНЕЦ

400 г Екстра бело брашно тип 400 1/3 свеж квасец прстофат сол 2 лажички шеќер 200 мл млако млеко 1 јајце

4-660
РАВИОЛИ

РАВИОЛИ

За тесто: 400 г Екстра бело брашно тип 400 4 јајца малку сол За фил: 200 г крем-сирење 100 г пармезан

2-450
ПРАЗНИЧНИ СЕНДВИЧ КОЛАЧИ

ПРАЗНИЧНИ СЕНДВИЧ КОЛАЧИ

250 г Брашно за колачи 70 г какао 1 1/2 лажичка сода бикарбона 1 лажичка сол 250 мл млеко 1 лажичка екстракт од ванила 120 г путер на собна температура 200 г шеќер 1 јајце За фил: 250 мл слатка павлака 3 лажици шеќер во прав 4 лажици крем-сирење на собна температура 2 лажички екстракт […]

1545
ОВОШНИ СЕНДВИЧИ

ОВОШНИ СЕНДВИЧИ

Бриош леб 250г путер 200г мед овошје (банани, јагоди или киви)

715
ЊОКИ

ЊОКИ

околу 400-600 г Екстра бело брашно тип 400 (во зависност од големината на јајцата) 1 кг варени компири 3 јајца 50 мл маслиново масло сол по вкус За пропржување: 3 лажици путер За сос: 500 мл доматен сос 1 чешне лук 50 г рендан пармезан 3 лажици маслиново масло

4-690