СОЛЕНИ СУСАМ-БОМБИЧКИ

Сенаменско брашно

Начин на подготовка

Од горенаведените состојки се замесува тесто, се прават топчиња, кои најпрво се валкаат во претходно направен снег (од белка од 1 јајце со половина лажиче сол), а потоа во сусам. Бомбичките се редат во подмачкан плех со масло за јадење и се печат во загреана рерна на околу 200°С околу 25 минути.

senamensko1

Состојки

За тесто:

  • 500г СЕНАМЕНСКО бело брашно
  • 2 јајца (1 цело јајце +1 жолчка за тесто)
  • 2 лажички сол
  • 1 супена лажичка рум или коњак
  • 4 лажички прашок за печиво
  • 1 маргарин за готвење
  • 1 филџан кисело млеко
  • 1 филџан масло за јадење

За декорација:

  • Белка од 1 јајце
  • половина лажиче сол
  • 100г сусам