ПИЦА ПАЛЕНТА СО ЗЕЛЕНЧУК

Палента

Начин на подготовка

Супата од коцка се вари, па се замешува палентата и  се вари околу 3 минути. Се намалува температурата и  се остава да прокрчка уште 20 минути. Пиперката се сечка на коцкички, а тиквичките на лентички (стапчиња). Исечканиот кромид се продинстува на загреано масло , се додава лукот, пиперката, тиквичките и зачините, па сето тоа се вари околу 3 минути со постојано мешање. Се замешува кашкавалот, кората од лимонот и зачините. Палентата се разлева на намачкана тава и се израмнува. Одозгора се распоредува зеленчукот и се пече во рерна околу 20 мин на 200ºC. Се сече и се служи како пица.

palenta

Состојки:

  • 450 мл супа од коцка
  • 150 г палента
  • 1 пиперка
  • 200 г тиквички
  • 1 црвен кромид
  • 1 лажица масло
  • 1 исечкано чешне лук
  • 1/2 лажичка црвен пипер
  • 1/4 лажичка мелен ким
  • малку чили во прав
  • малку сол
  • црн пипер
  • 100гр. рендан кашкавал
  • 1 лажица рендана кора од лимон
  • 2 лажици сечкан магдонос
  • 1 лажичка оригано