Екстра бело брашно

Начин на подготовка

Од горенаведените состојки се замесува тесто, се сука кора со дебелина од 2см и со калап во облик на перек се вадат переци кои се редат во подмачкан плех. Се премачкуваат со изматените белки и се посипуваат со сол и сусам. Се печат во затоплена рерна на температура од 200°С до 220°С околу 15 минути.

ekstra_belo1

Состојки

За тестото;

  • 1кг ЕКСТРА БЕЛО брашно тип 400
  • 1 маргарин за готвење
  • 250мл масло за јадење
  • 150мл јогурт
  • 1 лажичка сол
  • 3 жолчки од јајца
  • 1 ќесичка прашок за печиво
  • За премачкување
  • 3 белки од јајца;- сусам
  • сол

За премачкување:

  • 3 белки
  • сусам
  • сол