- 8 парчиња `Rжан леб
- 3 рендани домати
- 200г рендано фета сирење
- оригано
- маслиново масло
- сол и свежо мелен бибер
Печен леб со фета сирење и домати
Состојки
4
15
Подготовка
КРЕМАСТИ КОЛАЧИЊА
За кори: 500 г Екстра бело брашно тип 400 1 ќесичка прашок за печиво 200 г омекнат путер на собна температура 130 г шеќер во прав 3 лажици мед За фил: 120 г Палента 750 мл млеко 100 г шеќер 2 ќесички пудинг 500 мл млеко 5 лажици шеќер 100 г омекнат путер 1 лажичка […]
КИШ СО ПРАЗ И КАШКАВАЛ
За тесто: 250 г Екстра бело брашно тип 400 1 лажичка сол 125 г путер 60 мл вода 1 јајце За фил: 250 г праз 2 лажици путер 150 г рендан кашкавал 360 мл неутрална павлака 4 јајца 1 лажица сол
ЧОКОЛАДНО СУФЛЕ
2 лажици Екстра бело брашно тип 400 1 лажица путер 4 лажици шеќер 1 жолчка 100 г чоколадо за готвење со мин. 60 % какао маса 3 лажици путер 1 лажичка екстракт од ванила прстофат сол 2 белки 50 г шеќер ½ лажичка алкохолен оцет
КОЛАЧ СО ДВОПЕК И ПУДИНГ
1 пакување Пченичен двопек 500г шеќер 1л вода 2 ќесички ванилин шеќер 2 ќесички пудинг од чоколадо 2 ќесички шлаг пена
КРОСТАТА (CROSTATTA)
350 г Екстра бело брашно тип 400 250 г нерастопен путер исечкан на коцки 1 жолчка 100 г шеќер во прав 30-40 мл студена вода 1 тегла џем од кајсии
Отворен сендвич со пиперка и топен кашкавал
8 парчиња Интегрален леб со микс од зрна 1 зелена, 1 портокалова и 1 црвена блага пиперка, ситно исечкани 100г Гауда кашкавал, исечен на коцки 2 лажици ситно исечкани маслинки ситно сечкан свеж магдонос сол и свежо мелен бибер
„ПРЕВРТЕНИ“ МАФИНИ СО ЧОКОЛАДО
За тесто: 180 г Екстра бело брашно тип 400 1 лажичка прашок за печиво прстофат сол 60 мл врела вода 1 лажичка инстант кафе 60 г какао 60 мл кисела павлака 60 мл млеко 150 г омекнат путер 200 г шеќер 2 јајца 1 лажица екстракт од ванила За чоколадниот крем: 100 г чоколадо 100 […]