ПЧЕНКАРНА ПОГАЧА

Пченкарно брашно

Начин на подготовка

Целите јајца се матат убаво со миксер, се додава маслото, пченкарното, белото брашно и палентата помешани со прашокот за печиво и минералната вода, додека не се добие средно густа смеса. Се додава сирењето и исечканиот спанаќ. Оваа смеса се истура во убаво намастено плехче и се пече околу половина час во загрена рерна на најмногу 180ºC. Кога погачата  целосно ќе се вцрви, се вади од рерната, се покрива со платнена крпа 1 минута и потоа се остава откриена за да се олади.

pchenkarno

Состојки

  • 200 г пченкарно брашно
  • 1 ќесичка прашок за печиво
  • 1 шолја масло
  • 4 јајца
  • 1 шолја млеко
  • 1 шолја минерална вода
  • 100 г палента
  • 200 к бело брашно
  • 200 г сирење
  • 400 г спанаќ
  • 1 пиперка