МЛЕЧНА КИФЛА

Екстра бело брашно

Начин на подготовка

Состојките се ставаат во сад и се замесуваат убаво додека да се добие изедначено меко тесто, кое се покрива и се остава да стаса околу 20 минути. Од тестото се одделуваат топчиња од кои се развива мала кора која се ролува во кифличка. Кифлите се редат на подмачкан плех и покриени се оставаат на топло околу 20 минути. Стасаните кифли се печат на 220°С до 250°С околу 25 минути во зависност од рерната.

ekstra_belo1

Состојки:

  • 1кг ЕКСТРА БЕЛО брашно тип 400
  • 500мл млеко
  • 40г квасец
  • 200мл масло за јадење
  • 100г шеќер
  • 1 мало лажиче сол