За тесто:
- 2 филџани Екстра бело брашно тип 400
- 2 филџани шеќер;
- 2 филџани масло за јадење;
- 4 јајца;
- 1 филџан млеко;
- 2 филџани мелени ореви;
- 1 ќесичка прашок за печиво.
За фил:
- 200мл млеко;
- 150г шеќер;
- 100г чоколада;
- шлаг–пена.
Состојки
За тесто:
За фил:
Подготовка
За тесто: 500 г Екстра бело брашно тип 400 250 г млеко 2 лажици шеќер ½ квасец 1 јајце 3 лажици маслиново масло сол по вкус За фил: 1 лажица Екстра бело брашно тип 400 2 лажици путер 1 средна главица кромид 500 г свежи шампињони 200 мл вода 1 лажица сув босилек 1 лажица […]
За бисквит основата: 200 гр изблендирани Kолачиња со чоколадни парчиња 70 гр омекнат путер 4 ½ лажици шеќер За фил: 230 гр крем-сирење (маскарпоне) 200 гр шеќер во прав 200 мл слатка павлака 1 лажица ванила екстракт 150 гр слатко од јагоди
СОСТОЈКИ 150 г Пченкарно брашно 100 г Екстра бело брашно тип 400 4 јајца 100 мл масло за јадење 150 мл млеко 2 лажички прашок за печиво (1 пакетче) 200 г спанаќ, измиен и исечкан 150 г кашкавал, исечкан на коцки 200 г шунка, исечкана на коцки 1 лажичка сол 2 лажици кисело млеко или […]
За тесто: 350 г Екстра бело брашно тип 400 1 лажичка сол 240 г ладен путер исечкан на коцки 50-60 мл студена вода За фил: 250 г исечкана сланина на коцки 2 лажици маслиново масло 1 средна главица кромид ситно исечкана 3 јајца 2 жолчки 270 мл неутрална павлака 1 лажичка сол 1 лажичка мелен […]
СОСТОЈКИ 1 пакување Бел леб 200 г чаден лосос, или филети лосос испечени и ситно исечкани 5 кисели краставички 3 лажици кисела павлака 2 лажичиња мајонез малку сол малку бибер 1-2 лажици маслиново масло
3 пакувања Меки колачиња со чоко парчиња 2 жолчки 4 лажици шеќер 200 гр чоколадо за готвење 250 гр путер 100 мл млеко малку рум 100 гр сецкано суво грозје 100 гр ситно сечкано желе 100 гр сечкани ореви
250 г Екстра бело брашно тип 400 1 лажичка сол 125 г маргарин на собна температура 70 мл вода За фил: 2 тиквички 2 модри патлиџани 1 домат 200 г свежи шампињони 400 мл доматен сос 1 главица кромид 2 чешниња лук сол и мелен црн пипер по вкус
За лиснато тесто: 300 г Екстра бело брашно тип 400 125 мл кисела вода 2 лажици масло за јадење прстофат сол 150 г путер или маргарин За фил: 200 г одмрзнати вишни 1 лажица нишесте 3 лажици шеќер 1 лажичка екстракт од ванила прстофат цимет