КУГЛОФ ОД ПЧЕНКАРНО БРАШНО И ЈОГУРТ

Пченкарно брашно

Начин на подготовка

Во еден сад ставете ги јајцата, шеќерот, малку сол и матете додека не добиете фина смеса. Изрендајте ја кората од лимонот и додајте ја на пченкарното брашно, јогуртот и маслото. Измешајте ги и додајте го белото брашно, во кое сте ги измешале скробот и ванилиниот шеќер.

Измешајте ги двете смеси. Намастете и набрашнете еден калап за куглоф, па во него ставете ја смесата. Печете ја 45 минути на 180ºC. Оставете го куглофот дa се олади, по желба додатете сезонско овошје,посипете го со шеќер во прав и сервирајте го.

pchenkarno

Состојки:

  • 125 г пченкарно брашно
  • малку нишесте
  • 100 мл масло
  • 1 ќесичка ванилин шеќер
  • 125 г брашно
  • 125 мл јогурт
  • 3 јајца
  • малку сол
  • 125 г шеќер
  • кора од лимон