КОЛАЧ СО ДВОПЕК И ОРЕВИ

Двопек бел

Начин на подготовка

Јајцата се матат пенасто. Се додаваат шеќерот, маслото за јадење, мелените ореви, павлаката, прашокот за печиво и мелениот двопек. Смесата потоа се става во тава и се пече на 200 C.

Шеќерот, водата и ванилиниот шеќер се оставаат да се проварат околу 5 минути. Откако ќе се испече, колачот се прелива со вака добиениот шербет. Кога колачот ќе се олади, се премачкува со претходно изматената шлаг пена (или со слатка павлака).

bel_pchenichen_dvopek

Состојки

За тесто:

  • 1 пакување двопек
  • 4 јајца
  • 1 прашок за печиво
  • 1 шолја шеќер
  • 1 шолја масло за јадење
  • 1 шолја ореви
  • 1 шолја павлака

 

За фил: (шербет)

  • 800 g шеќер
  • 2 шолји вода
  • 1 ќесичка ванилин шеќер
  • За глазура:
  • 1 шлаг крем или
  • слатка павлака