Инес торта

Состојки

  • 12 парчиња ‘Ржан двопек
  • 200 г чоколаден прелив
  • 200 г свежо кравјо несолено сирење
  • 545 мл вода
  • 25 г шеќер во прав
  • 2 ќесички ванилин шеќер
  • 200 г павлака за шлаг
  • 700 г компот од вишни
  • 20 г безбоен прелив за торти
  • 100 г лешници

8

60

Подготовка

Двопекот се дроби со сукало, се меша со чоколадниот прелив и се става во калап за торта. Во исцеденото сирење се додаваат 3 лажици шеќер во прав, 3 лажици вода и 1 ванилин шеќер. Сето тоа добро се меша и се премачкува врз двопекот. Потоа се посипува со претходно сечканите и пропржени лешници. Павлаката за шлаг се меша со 1 ванилин шеќер, се мати и се размачкува на тортата. Вишните добро се исцедуваат (се сочувува исцедениот сок) и се реди врз шлагот со павлака. Двете ќесички прелив за торта се мешаат со студената вода и се додава сокот од вишни. Смесата потоа се става во тенџере да проврие. Откако ќе се олади се прелива врз вишните. Тортата се става неколку часа во фрижидер да се олади. Пред послужување, се вади калапот за торта и се украсува по желба.
ЕМПАНАДАС СО ПЕЧУРКИ

ЕМПАНАДАС СО ПЕЧУРКИ

За тесто: 500 г Екстра бело брашно тип 400 250 г млеко 2 лажици шеќер ½ квасец 1 јајце 3 лажици маслиново масло сол по вкус За фил: 1 лажица Екстра бело брашно тип 400 2 лажици путер 1 средна главица кромид 500 г свежи шампињони 200 мл вода 1 лажица сув босилек 1 лажица […]

4-660
НОВОГОДИШНИ БРАУНИС

НОВОГОДИШНИ БРАУНИС

180 г Екстра бело брашно тип 400 1 лажичка сол 1 лажичка прашок за печиво 1 лажичка екстракт од ванила 1 лажичка инстант кафе 100 г какао 4 јајца 250 г путер 350 г шеќер 250 г растопено чоколадо За декорација: Перечиња глазура од шеќер во прав и сок од лимон прехрамбена црвена боја

1245
ПАЛЕНТА СО ПАРМЕЗАН

ПАЛЕНТА СО ПАРМЕЗАН

170 г Пченкарно брашно; 600 мл вода; 600 мл млеко; 40 г рендан пармезан; 40 г путер. За сосот: малку крупна сол; 60 г свеж босилек; 100 г рендан пармезан; 150 мл масло.

225
ЕКЛЕРИ

ЕКЛЕРИ

За еклерите: 150 г Екстра бело брашно тип 400 2 лажици шеќер 1 лажичка сол 1/2 пакетче прашок за печиво 120 мл вода 130 мл млеко 130 г путер 5 јајца на собна температура За кремот: 1 1/2 ќесички инстант ванила пудинг 500 мл млеко 1 лажичка екстракт од ванила 3 жолчки 50 г путер […]

20160
ЦЕЗАР САЛАТА

ЦЕЗАР САЛАТА

2 парчиња Пченичен двопек 200 g бело пилешко месо (стек) 30 g пармезан 3 чешниња лук зелена салата 2-4 чери домати сок од 1 лимон павлака мајонез маслиново масло сол бибер

220
СЛАДОК ДВОПЕК

СЛАДОК ДВОПЕК

12 парчиња Пченичен двопек 2 мали шолји сок од брусница 1/2 мала шолја вода 125 g шеќер 1 ќесичка цимет 1 парче кора од лимон 2 лажици густин 2 лажици бадеми 2 лажици суво грозјеД

625
КОЛАЧИ ЕЛКИ

КОЛАЧИ ЕЛКИ

370 г Екстра бело брашно тип 400 250 г путер исечкан на коцки 1 жолчка 1 лажичка екстракт од ванила 140 г шеќер во прав

8-1050
Жито Лукс рецепт – мезе леб со зелен сос

Жито Лукс рецепт – мезе леб со зелен сос

520

ЈАВЕН ПОВИК ЗА ГОДИШНО СОБРАНИЕ НА АКЦИОНЕРИ