Историја

Ги поседуваме тајните на пекарството и знаеме да направиме највкусни производи

Има приказни што почнуваат и завршуваат, но „Жито Лукс“ е приказна која, благодарение на своите верни потрошувачи, постои долги години и која секој ден, со секој свежо испечен леб и со секој нов производ пласиран на пазарот продолжува одново да се раскажува. Ние во Жито Лукс тежнееме секој оброк да го претвориме во вкусно задоволство и нова авантура. Неуморно работиме за Вас постојано да ве изненадуваме со интересни новини. Во секое парче производ вложуваме многу љубов, посветеност и бескомпромисност. Познавајќи ги сите тајни на вистинското пекарство, поведени од верувањето дека храната треба да биде и здравје и уживање, безрезервно сме посветени на достигнување врвен квалитет, но и на тоа да бидеме во чекор со трендовите и потребите. Досега Вашата доверба нè мотивира да продолжиме и секојдневно да создаваме нешто ново, нешто интересно, нешто вкусно и посебно.

2019

Во 2019 омилените меки колачи добиваат екстензија како поединечно пакувања од 45г. Идеално за вкусна ужинка од три чоколадни варијанти.

2018

Категоријата колачи во 2018 година добива нов идентитет. Свеж младевачки изглед за највкусните колачи на пазарот под брендот Just2Good.

Колачите со чоколадни парчиња, сендвич бисквитите со фил и меките колачиња се дел од портфолиото на Just2Good брендот.

2016

70 години љубов и посветеност за задоволување на желбите на потрошувачите. Веруваме дека зад секој врвен производ стои многу вложен  труд.  На тој начин ние во Жито Лукс сме сигурни дека сите семејства на својата трпеза го имаат само најдоброто.

2016, јубилејно се раѓа нова љубов во семејството на Жито Лукс. Новата категорија производи донесе наплив на слатко задоволство. Овој нов сладок бран на БИСКВИТИ  доаѓа во повеќе различни вкусови и форми.

eeeeee
2001

Во 2001 година се менува сопственичката структура на „Жито Лукс“, така што стратешки инвеститор станува интернационалната групација на компании „Елбиско Холдинг С.А.“ со сопственост на 53,7% од акциите на „Жито Лукс“. „Елбиско“ групацијата ја прифаќа основната дејност на компанијата со решеност и понатаму да ја развива и модернизира.

1991

Од 1991 година „Жито Лукс“ со Законот за трансформација се регистрира во АД „Жито Лукс“ во мешовита сопственост. Веќе од 1995 година настапува целосната приватизираност, односно почнува да работи како АД „Жито Лукс“ во приватна сопственост.

1986

Во 1986 година доаѓа до интеграција на „Жито Лукс“ и „Жито Скопје“, „Ванила“ и „Глорија“ во МПИ „Жито Македонија“, состав во кој работи до 1989 година.

1986-img
1976

Брендот „Жито Лукс“ се раѓа во 1976 година, кога се основа и конституира во РО „Жито Лукс“ – Скопје. Дејноста била производство на леб, бели печива, бурек, како и промет со нив; но и промет со: млечни производи, производи од млеко, сувомесни производи, конзервирано месо и риба со зеленчук, шеќер и производи од шеќер, алкохолни и безалкохолни пијалаци, брашно и кекси.

1970

Во 1970 година „Лукс“ се присоединува кон РО „Жито Македонија“, а со оглед на тоа што во РО „Жито Македонија“ била споена и мелничарската индустрија, нивната дејност била трговија и производство на брашно, леб, печива и бурек.

1958

Претпријатието „Гранап“ се занимавало со производство и продажба на леб и бели печива. Подоцна, „Гранап“ се дели на две претпријатија: „Жито леб“ и „Клас“, со иста дејност – производство и продажба на леб и бели печива. Вака работело до 30.04.1958 година, а веќе од 01.05.1958 година од овие две претпријатија е формирано едно под име „Лукс“, за производство на леб, бели печива и бурек и за пласман во сопствените продавници.

1958-img
1946

Сè започна во далечната 1946 година, кога со Указ на Владата на Република Македонија од постоечките неколку приватни фирми во градот е формирано претпријатието „Гранап“, односно тоа е точката кога се роди денешното Акционерско друштво „Жито Лукс“ Скопје.